Још једно признање за Црвени крст Деспотовац и општину Деспотовац.

Током летње кампање у свим градовима и општинама у Србији промовисали смо и омасовљавали Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије.

Добитници плакета „Шампион солидарности“ за 2022.

Нови Пазар – најуспешнији град

Деспотовац – најуспешнија општина.

Хуманост – Солидарност на делу

Народу и болеснику се служи безусловно, а то служење се не мери јавним успехом, него својом савешћу, својом хуманошћу. Не умире онај који је оставио светао траг за собом – Достојевски

 

У септембру 2022. године на територије општине Деспотовац узорак крви за Регистар су понудили 167 особа, претежно добровољни даваоци крви.

ВЕЛИКО ХВАЛА

документ у прилогу  *****   2. Registar, Tabela za XVIII LK 2022

Регистар представља базу података о пријављеним даваоцима који су спремни некоме да помогну. Када је болеснику неопходна трансплантација, у Регистру се тражи давалац који је са њим подударан.

Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије је основан 2005. године, са седиштем у Институту за трансфузију крви Србије под покровитељством Министарства здравља Републике Србије. Део Светског регистра постаје 2012. године. До сада је урађено преко 220 несродних трансплантација у нашој земљи.

 

Трансплантација матичних ћелија хематопоезе је обнављање оболеле костне сржи здравим ћелијама даваоца. Костна срж може бити уништена неким тешким болестима, зрачењем или лековима.Тада се не стварају нове ћелије крви и настају болести које угрожавају живот болесника као што су леукемија, апластична анемија, имуне дефицијенције, урођени поремећаји метаболизма и друге. Једини пут ка излечењу за већину ових болести је управо трансплантација матичних ћелија хематопозе. Да би трансплантација била могућа, неопходно је да давалац и болесник буду подударни у систему хуманих леукоцитарних антигена. То су наше наслеђене карактеристике који се налазе на белим крвним зрнцима чија је једна од основних карактеристика изузетна разноликост. Зато је тешко наћи две особе које су подударне, а нису рођени брат и сестра. Поступак одређивања ових антигена се назива ХЛА типизација.
 

Матичне ћелије су „супер“ ћелије које имају јединствену способност да обнове све друге ћелије крви и налазе се у костној сржи костију.
 

Идеалан давалац костне сржи за болесника је његов рођени брат или сестра. С обзиром на то да само 30% болесника има подударног даваоца у оквиру своје породице, несродни даваоци из регистара су од непроцењивог значаја.

Извор: Одељење за мотивацију и организацију ДДК Институт за трансфузију крви Србије