Како се крв припрема за употребу ?

Како се крв припрема за употребу ?

Узета крв се поступком центрифугирања, у затвореном систему кеса за крв, раслојава на саставне елементе (плазма, еритроцити, тромбоцити, леукоцити), а затим поступком претакања издваја сваки од ових елемената. Издвојени делови крви се након обавезних тестирања дају болесницима циљано, што значи само она компонента крви која је неопходна.

Обавезна тестирања за сваку јединицу крви подразумевају: одређивање крвне групе у АБО и Рх(Д) систему, испитивање присуства ирегуларних антитела, извођење тестова којима се проверава присуство маркера болести које се могу пренети путем крви (хепатитис Б,Ц, АИДС-СИДА, сифилис).

 - Колико могу да трају припремљени продукти ( компоненте и деривати ) крви и како се чувају? Ако се јединица крви остави као цела крв, без издвајања компоненти, може да се чува 21-35 дана на температури фрижидера од 40Ц. Издвојени еритроцити се могу чувати до 42 дана такође на 40Ц, а препарат тромбоцита до 5 дана на собној температури. Плазма се чува на температури нижој од -250Ц до 24 месеца . Ово су лабилни продукти –компоненте крви.

Стабилни продукти крви настају прерадом течног дела крви, плазме и представљају изузетно драгоцене лекове који имају рок и до неколико година. Најпознатији су албумин, имуноглобулини (специфични и неспецифични), различити чиниоци коагулације идр.