Остала најчешће постављана питања

Да ли давање крви ствара навику? НЕ

Не ствара се навика у смислу зависности. Осећај задовољства због припадности и корисности друштву, чини да се формира популација редовних ДДК.

Да ли се давањем крви може добити нека заразна болест? НЕ

Прибор за узимање крви је стерилан и за једнократну употребу.

Да ли је давање крви болно? НЕ

Сам убод игле се осети, али се не може прогласити болом. Само давање крви које траје 5-10 минута није болно.

За које време се надокнади дарована крв и шта се дешава у организму после давања крви?

Организам врло брзо надокнади изгубљену количину крви. За 48 сати се надокнади плазма, леукоцити за пар сати у току дана, за 3-5 дана тромбоцити, за 4 недеље еритроцити, а за око 8 недеља и садржај гвожђа у еритроцитима.
Ниво хемоглобин се смањи за око 10g/L. Са адекватном ишраном, вредност хемоглобина се врати на пређашњу вредност за око 8 недеља.

Да ли се могу јавити нежељене реакције у току давања крви? Ретко и нусу за бригу

Давање крви је апсолутно безбедно за даваоца јер свака здрава особа има резерву крви која није неопходна за нормално функционисање организма и обављање свакодневних активности. Количина дароване јединице крви представља само део резерве крви (око 10%) која не може да угрози здравље нити умањи способност за нормалне животне активности даваоца.
Веома ретко се могу јавити нежељене реакције од којих је вредно поменути појаву модрица или осећај слабости.

Модрице

Иако се надамо да ниједан давалац неће имати последице након давања крви, повремено се догоди да се на прегибу лакта појави модрица. Модрица може да делује драматично, што неке даваоце може да узнемири, поготово ако се појави након напуштања службе за трансфузију крви или следећег дана. Модрице могу да изгледају веома ружно, али су обично безопасне и временом прођу саме од себе.

Шта су модрице? Модрице су последица крварења испод коже. На пример, јак ударац који не оштети кожу може да оштети нежне крвне судове који се налазе одмах испод ње. Оштећени крвни судови тада могу да пропуштају мале количине крви која се сакупља око крвног суда као модрица. Временом, позната плавољубичаста боја пређе у зелену, затим у жуту, онда бледи и нестане. Ово може да траје и до три недеље ако је модрица велика.

Зашто то може да се догоди након давања крви? Када се игла извади из руке, крварење потраје све док се рупица у вени не затвори. Да би се спречило настајање модрице, потребно је да се примени притисак на место убода игле. Ово би требало да потраје све док не нестану знаци крварења. Изостављање притиска на место убода игле је најчешћи узорак појаве модрица.
Као друго, када игла уђе у вену, може да се догоди да се оштети и супротни зид вене. Тиме се створи рупица кроз коју крв може да процури. То се не види увек за време давања, већ се појави након неког времена.
Као треће, постоје ситни, нежни крвни судови који пролазе непосредно испод коже, као и веће вене из којих се узима крв. Када игла уђе у руку, може да се догоди да се повреди један од ових ситних крвних судова и тада настаје крварење. Тако нешто немогуће је предвидети, јер се такви крвни судови не виде.

Шта може да се уради? Основни и најважнији начин спречавања појаве модрица је примена притиска на место убода игле све док крварење не престане. Да би остало чисто, то место се заштићује завојем који не треба да се уклања бар 2 сата.
Ако су рукави на одећи тесни, замолићмо вас да скинете тај одевни предмет. Тесан рукав може да има ефекат повеске и да изазове застој крви у вени, повећавајући могућност појаве модрице.
Ако се модрица појави за време давања, прекинућемо давање да бисмо спречили да се модрица погорша.

Шта ви можете да урадите? Модрице могу да буду болне. Требало би да избегавате подизање терета, јер то може да појача бол у руци. Међутим, лагани покрети могу да буду корисни. Примена халдног облога на место убода може да одагна нелагоду или бол.

Ако се јави: Јак бол на месту убода игле
Утрнулост или жмарци у руци, шаци, прстима
Оток и/или црвенило на руци потражите помоћ у локалној служби за трансфузију крви или у најближој здравственој установи.

Осећај слабости?

Мали број давалаца осети слабост након давања крви. При давању крви узима се од 8 до 10 одсто укупне запремине крви. Организам већине људи се брзо прилагоди на овај губитак. Неки појединци спорије се прилагођавају, што за последицу има осећај слабости. Надамо се да ће ове информације помоћи да боље разумете ову појаву.
На осећај слабости при давању крви утиче више фактора:
Особе које пуше имју већи ризик да осете слабост након давања крви због дејства никотина.
Особе који узимају алкохол неколико сати пре или после давања крви имају већи ризик да осете слабост због тога што алкохол шири крвне судове. То проузрокује мањи доток крви у мозак, праћен вртоглавицом и слабошћу.
Боравак у прегрејаној просторији такође изазива ширење крвних судова са сличним ефектима као дејство алкохола. Ужурбаност или напорне вежбе могу такође да прузрокују мањи доток крви у мозак.
Изостављање оброка и узимање недовољне количине течности успорава опоравак након давања крви.
Дуготрајно стајање може да довеђе до накупљања крви у ногама, што умањује количину крви коју добија мозак.

Ако сте у журби, прескачете оброке или имате искљчиво течни оброк, пуштите, пијете или сте прегрејани, може да осетите слабост и неколико сати након давања крви.

Ако осетите слабост треба:
Некоме да се обратите – особи која је у близини или запосленима на одељењу за траснфузију
Да легнете или седнете и ставите главу међу колене док тај лош осећај не прође. Након тога полако устаните.
Ако вам поново буде лоше, лезите.
Осећај слабости може да се догоди било коме. Међутим, овај осећај може да се избегнете праћењем наших савета.

ВАЖНО: Послушајте савет о понашању пре доласка на давање крви и дођите одморни и лагано доручкујте Послушајте савет о понашаању и након давања крви:
Узмите наш оброк захвалности
Узмите довољно течности
Избегните журбу, пушење, алкохол, дуготрајно стајање, прегрејане просторије или напорне вежбе неколко сати након давања крви.

Ово су основна упутства којима можете да умањите ризик од појаве осећаја слабости.
Ако неки од наведених проблема потраје, јавите се локалној служби за трансфузију крви или најближој здравственој установи.

Прочитајте ове податке о осећању слабости, како настаје шта Вам се тад дешава и шта да предузмете у вези с тим.

Да ли је давање крви корисно? ДА

Давање крви је корисно сем за болеснике, који примају трансфузију крви и за даваоце крви јер даје осећај задовољства да је спасен или побољшали квалитет живота најмање једној особи, а најчешће бар 3 и више, јер се из дате јединице крви припреме (одвоје) и еритроцити, плазма и тромбоцити који се као такви могу применити онима којима су потребни.

Лекарским прегледом се проверава здравље као и оријентациона крвна слика Костна срж се стимулише да производи нове, младе крвне ћелије.

Побољшава се циркулација и смањује ризик од инфаркта миокарда код мушкараца који дају крв 2-3 пута годишње као и код жена у менопаузи