Црвени крст Деспотовац обележио 26. јун – Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама.

„Поделите чињенице о дрогама, спасите животе“

Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама обележава се сваког 26. јуна још од давне 1987. године када је, доношењем посебне резолуције, Генерална скупштина Уједињених нација званично подржала иницијативу да се појача деловање и сарадња у борби против овог глобалног проблема. Сваке године, уз подршку појединаца, заједница и разних организација широм света, ово глобално поштовање има за циљ да подигне свест о великом проблему који забрањена дрога представља друштву.

Злоупотреба дрога има негативне последице по здравље и животе људи, подстиче криминал и прети одрживом развоју. Управо зато, неопходан је балансиран приступ за смањење последица употреба дрога који фокусира и смањење понуде и смањење потражње. Предуслов за ефективно деловање друштва у борби против дрога је координација свих одговарајућих служби, институција и организација како на националном, тако и на локалном нивоу.

Обележавајући сваке године 26 јун, Канцеларија УН за дрогу користи овај датум да укаже на опасности од употребе дрога и њихове илегалне трговине и на тај начин помаже људима широм света да шире информације и поруке о културној, економској а пре свега здравственој штети које дрога широм света производи. УН су 2016. године одржале генералну скупштину о дрогама како би на тај начин позвале све земље чланице УН да се боре против потражње и понуде дрога а у исто време да се побољша приступ лечењу зависника.

Црвени крст Деспотовац је са својим волонтерима обележио 26. јун – Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама дељењем флајера и разговором са грађанима општине Деспотовац о поменутом дану.

Волонтери Црвеног крста Деспотовац су преко друштвених мрежа делили информације о Међународном дану борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама и на тај начин скренули пажњу својим вршњацима о штетности дроге. 

Овогодишња тема је додатно значајна јер је непосредно повезана и са глобалном кампањом која се води у циљу контроле ширења дезинформација у вези са пандемијом КОВИД-19, чега смо сви сведоци у протеклих годину и по дана.

КОВИД-19 нам је донео до сада невиђени талас бриге о здрављу које је постало глобални императив, довео је мере превенције у први план и подсетио нас на значај одговорности не само према себи, већ и према другима. Заједништво и солидарност на свим нивоима добили су на актуелности и важности у животима свих нас.

Истовремено, у овом периоду, сведочили смо моћном деловању науке. Иновативна, делотворна решења креирана су у невероватно кратком временском интервалу. Видели смо колико нам је наука важна у оваквим тренуцима, али и схватили да је потреба да се научно утемељене информације активно и адекватно промовишу, а бројне дезинформације побију, кључна у борби против вируса који је заробио планету.