5. Децембар – Међународни дан волонтера

Црвени крст Деспотовац свим својим волонтерима честита дан волонтера и захваљује им се што поклањају своје време и знање Црвеном крсту Деспотовац.

Црвени крст је организација која је заснована на чланству и волонтерима који су део заједнице и деле судбину свих који у тој заједници живе. Тај карактер организације од оснивања до данас је задржан.
 
Такође, природа наше организације је заснована на вредностима и веровању наших ВОЛОНТЕРА и запослених у идеју Црвеног крста, основне принципе и врло је јасно усмерена на ублажавање људске патње и заступања интереса најугроженијих.
 
Промовисање волонтирања је посебно значајно у заједницама које су економски мање развијене, у руралним и удаљеним крајевима где је најдрагоценији ресурс који заједница има на располагању управо солидарност њених чланова, снажан осећај заједништва и јединственог искуства и мотивације.
 
У многим од оваквих заједница волонтирање се не доживљава као посебна активност већ као природан део социјалних интеракција које су утемељене на солидарности и припадању истој заједници.
 
 
 

У Црвеном крсту волонтирају особе свих старосних доба.

 
 
Истакла се Мијаиловић Персида, најстарији волонтер Црвеног крста Деспотовац.
 
Персида је рођена 16. 04. 1939. године у Вајугама, општина Кладово. Удала и основала породицу у Ресавици и радила у руднику. Волонтер је од својих сколских дана и та љубав и дан данас траје.
 
 
Персида је уз Црвени крст делила и пролазила и кроз добро и лоше. А данас као жена која је у пензији скоро 20 година, своје дане поклања Црвеном крсту.
 
Задатак нашег најстаријег волонтера поред обављања функције органа Управног одбора Црвеног крста и члана Комисије за добровољно давање крви је и сама мотивација у добровољном давалаштву крви.
 
На свакој акцији и дан данас тетка Персида је прва и кроз осмех дочекује сваког даваоца. Жена која је увек спремна за акцију.
 
Персида је дугогодишњи давалац крви и добитник Сребрног знака 1998. и добитник Златног знака 2017. ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ.
 
Тетка Персида је пример свим младим волонтерима Црвеног крста Десптовац који је просто обожавају.
 
Волонтирање оснажује појединца и повећава самопоуздање, сузбија депресију и помаже људима да остану физички здрави. Кроз волонтирање помажемо другима, али и указујемо на проблеме и потребе око нас, а такође изграђујемо и осећај солидарности. Волонтери омогућавају да они који имају отежане животне околности постану равноправни чланови друштва, а кроз своје ангажовање штите рањиве угрожене групе од економске и политичке маргинализације.
 
Волонтирање има потенцијал јачања кохезије друштва, а може да допринесе стварању позитивних промена у друштву.

БУДИ ВОЛОНТЕР !!!