Дан 30. август се у Свету обележава као Међународни дан несталих са циљем присећања на њих и указивање на право породица да знају судбину својих најближих који се воде као нестали. Црвени крст данас посебно скреће пажњу јавности да више од двадесет година након престанка сукоба на просторима бивше Југославије још увек има неколико хиљада породица које чекају да сазнају истину о судбини својих најмилијих.

Црвени крст Деспотовац је у складу са својим могућностима у својим просторијама обележио поменути дан у сарадњи са Центром за социјални рад и  општинским Комесеријатом за избеглице.

Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца континуирано улаже све своје напоре да хиљадама људи који се налазе у миграцији из земаља Блиског истока и Африке а који на путу према Европи свакодневно бивају раздвојени од својих сродника помогне да се прекинуте породичне везе поново успоставе. У оквиру тих напора, још 2013. године покренут је јединствен пројекат и алат за тражење лица путем објаве фотографије тражиоца под називом “Trace the Face” https://familylinks.icrc.org/europe/en/Pages/search-persons.aspx , који је тренутно активан на четири контитнента, са преко 16.000 регистрованих тражилаца и до сада укупно 7.000 регистрованих фотографија од којих је близу 4.000 објављених на сајту пројекта.