27. март 2023.
ЦРВЕНИ КРСТ ДЕСПОТОВАЦ 
СЕМИНАР – Дифузија Црвеног крста

Дифузија је традиционална активност Црвеног крста и статутарна обавеза сваког Националног друштва, утврђена Статутом Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца, као и Статутом националног друштва. Дифузија је активност ширења знања о међународном хуманитарном праву, oсновним принципима Међународног покрета и другим хуманитарним вредностима које заступа Међународи покрет Црвеног крста.

Црвени крст Деспотовац на иницијативу наставнице Маје Медић организовао је семинар о дифузији Црвеног крста за 10 ученика четвртог разреда Основне школе „Стеван Немања“ из Стењевца истурена одељења из Поповњака и Језера. 

Ученици су изразили жељу да упознају Црвени крст, Историјат Црвеног крста, Принципе Црвеног крста, значај знака Црвеног крста. 

Семинар је обухватио и радионице где су полазници семинара описали знак Црвеног крста, радионица где смо решавали укрштене речи везане за Црвени крст, асоцијације, као и сликовита анализа принципа Црвеног крста као и гледање филма о историјату Црвеног крста и програму Црвеног крста. 

На крају семинара реализован је квиз о дифузији по принципу тачно – нетачно. 

Хвала полазницима што су  изразили жељу да се упознају са Црвеним крстом и овим упознавањем и заволели Црвени крст и постали волонтери подмлатка Црвеног крста Деспотовац. Добродошли у тим Црвеног крста.

Активности у оквиру програма дифузије се спроводе за различите циљне групе: припаднике Црвеног крста, младе, здравствено особље, просветне раднике, медије, општу јавност, војску, полицију итд.

Активности дифузије су врло разнолике и обухватају семинаре, радионице, предавања, округле столове, дискусије, иступања у медијима, разговоре са појединим циљним групама итд.