Концепт културног идентитета омогућио нам је размишљање о томе како се препознајемо као компетентни субјекти динамике и односа засновани на специфичним вриједностима, обичајима и традицијама.

У ОШ ,,Деспот Стефан Високи,, у Деспотовцу дана 24. априла 2023. године, одржана је радионица на тему ,,Културни идентитет и поштовање разлика,, у оквиру програма Промоција хуманих вредности.

Радионицу су реализовале Анастасија Милошевић, Николина Стојановић и Катарина Николић , волонтери Црвеног крста Деспотовац.

Програм Промоција хуманих вредности има за циљ смањење насиља, развој толеранције и разумевања за различитост међу младима. Програм се бави односима међу младима, на пример односима између другара из разреда, подучавајући младе о начинима превазилажења конфликата и поштовању различитости.

Програм је намењен младима од 8-15 година, реализује се у основним школама, а спроводе га обучени млади волонтери Црвеног крста Деспотовац.

Програм обрађује лекције, али не школског градива већ свега оног осталог што чини школу: односи са другарима и наставницима, дружење, прихватање, разумевање, сарадња али и конфликте, неразумевање, нетолеранција и вршњачко насиље – искуство свакодневног живота једног детета.

Култура је ширење ума и духа

Усвајање културе је развој жудње за сазнањем и лепотом.