Према Календару најзначајних активности Црвеног крста Србије у периоду од 14. септембра до 17. октобра обележава се Месец солидарности, у оквиру чијег обележавања се спроводе активности са циљем да се заједница мобилише на узајамну солидарност.

Ове године мото обележавања 17. октобра Светског дана борбе против сиромаштва јесте

Заједничким снагама ка социјалној и еколошкој правди за све“.

У оквиру обележавања Месеца солидарности спроводе се активности кроз које се развија емпатија према угроженим појединцима и групама и мобилишу појединци и заједница на узајамну солидарност организовањем сабирних акција у којима се традиционално прикупља помоћ за најугроженије суграђане.

Помоћ која се прикупља, најчешће је у артикалима хране и хигијене, школском прибору и др., али се у великој мери огледа и у прикупљеној половној гардероби.

Црвени крст Месец солидарности традиционално обележава анимирањем код локалних донатора да учествују у куповини пакета хране и хигијене за породице са више деце и самохране мајке које се налазе на списку Центра за социјални рад  Деспотовац. 

Свуда у свету и у нашој општини постоји један број унесрећених људи којима је неопходна помоћ. Много њих живи на рубу егзистенције и нису у могућности да себи и својим породицама обезбеде минимално за живот

Солидарност је добровољна социјална кохезија. Спремност да се помогне и додели подршка унутар групе. Људи су солидарни с неким, ако га подржавају у његовим успесима и неуспесима.

По завршетку акције –  кампање солидарности, Црвени крст Деспотовац ће сваком донатору оправдати средства на начин где ћемо доставити списак коме је помоћ дистрибуирана, списак намирница.

Напомена: Црвени крст Деспотовац због оправданости средстава, потписује Уговор о донацији за наменско трошење новца где се на још један начин оправдавају донирана средства.

Обележавање Месецa солидарности, Светског дана борбе против сиромаштва је реализовано у складу са мерама заштите од заразне болести Covid-19.