👉СВИМ ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ ЦРВЕНИ КРСТ ДЕСПОТОВАЦ ЧЕСТИТА СВЕТСКИ ДАН ДАВАЛАЦА КРВИ.
 
📢„За немерљив допринос у обезбеђивању лека на који увек неко чека“
ДОБРО ВАМ ЗДРАВЉЕ И СВЕ ЧЕСТИТКЕ❗
 
📌Светски дан добровољних давалаца крви према информацијама Светске здравствене организације обележава се 14. јуна под слоганом: „Давање крви је чин солидарности. Придружи се и ти у спасавању живота“
 
📌Овај дан посвећен је свим добровољним даваоцима света, онима који дају крв по принципима бесплатности, анонимности и добровољности истовремено скрећући пажњу јавности на чињеницу да само редовно давање крви обезбеђује довољне количине крви и компонената крви системима здравствене заштите широм света.
 
📌Светски дан добровољних давалаца крви се обележава још од 2005. године када је опредељено да за датум буде одабран 14. јун у част рођендана Карла Ландштајнера, научника који је открио данашњи крвно групни систем и Рх фактор.
 
💪Захваљујући добровољним даваоцима крви трансфузија крви и крвних продуката помаже у спасавању милиона живота сваке године. Она помаже онколошким, хематолошким болесницима, пацијентима у хитним стањима, продужава животни век и побољшава квалитет живота оболелима, а без трансфузије нема ни комплексних медицинских и хируршких захвата.
 
👉❗Циљ је да се одрже довољне резерве крви и омогући доступност безбедне трансфузије онда када је потребна, да би се додатно мотивисали постојећи добровољни даваоци крви, али и сензибилисале особе које су здраве, а до сада нису дале крв.
 

ВИДИМО СЕ НА АКЦИЈАМА.

📢„Давање крви је чин солидарности. Придружи се и ти у спасавању живота.“ је овогодишња порука поводом 14. јуна, Светског дана добровољних давалаца крви.

🙋Свим добровољним даваоцима крви честитамо Светски дан добровољних давалаца крви и захваљујемо се што редовно дају крв.

👉Хвала Вам у име свих оних којима сте спасили животе или олакшали патњу.