СВЕТСКИ дан борбе против АИДС-а обележава се 1. децембра. То је дан када се исказује подршка за људе који су ХИВ позитивни и чланове њихових породица.
 
У Србији, према званичним подацима, данас са вирусом ХИВ-а живи 1766 особа, а најновије процене УНАИДС-а показују да још око 1800 особа у нашој земљи не зна да је инфицирано ХИВ-ом. Код нас, највећи број заражених особа је старосне доби између 25 и 49 година, а већина заражених сазна да су инфицирани када су већ у фази болести.
 
Овогодишња кампања обележава се под слоганом:
НЕЈЕДНАКОСТ.
АИДС.
ПАНДЕМИЈА.
ДА СТАВИМО ТАЧКУ.
 
Црвени крст Деспотовац са својим волонтерима је поменути дан обележио у Средњој Техничкој школи дељењем флајера, брошура и презерватива ученицима школе у сарадњи са Техничком школом, Канцеларијом за младе Деспотовац и Спортској организацији Деспотовац.
 
Поред промоције поменутог дана, дељењем брошура, флајера, презерватива, Црвени крст Деспотовац је за ученике спровео и тест знања – анкету „Шта знаш о ХИВУ / АИДС-у?“
 
Захваљујемо се Асоцијацији „Дуга“ која је обезбедила одређену количину презерватива и допринела успешној реализацији ове акције.
 
Овај дан у свету обележава се 33. пут са циљем да се јавност информише о актуелној епидемиолошкој ситуацији, значају тестирања на ХИВ и начинима заштите од наведене инфекције.
 
ХИВ је скраћеница за вирус хумане имунодефицијенције.
 
ХИВ за најчешћу мету напада има веома битне делове имунолошког система. ХИВ такође и директно напада органе као што су бубрези, срце и мозак, што доводи до прекида рада бубрега, кардиомиопатије и енцефалопатије.
 
AIDS или сида су скраћенице настале слагањем почетних слова пуног назива болести на енглеском (Acquired Immunodeficiency Syndrome), а у преводу на српски значе: синдром стеченог губитка имунитета.
 
Саветовање и тестирање на ХИВ је поверљиво, анонимно, бесплатно и није потребна здравствена књижица, односно упут од лекара.
 
Једино тестирањем узорка крви на ХИВ се може утврдити да ли је особа инфицирана ХИВ-ом, ниједан други начин то не омогућује.
 
МОЖЕТЕ СЕБЕ ЗАШТИТИ ОД ХИВ-а АКО СТЕ ПРАВИЛНО ИНФОРМИСАНИ И АКО У СВАКОДНЕВНОМ ЖИВОТУ ПРИМЕЊУЈЕТЕ СТЕЧЕНО ЗНАЊЕ.
 
Пригодан материјал поводом обележавања овогодишњег Светског АИДС дана, 1. децембра, у коме можете наћи најновије епидемиолошке податке за Србију.

↓ ↓ ↓