06. фебруар – На данашњи дан 1876. године у Србији је основано Друштво Црвеног крста, непуних 13 година после прве Међународне конференције Црвеног крста у Женеви.

Акцију је покренуо млади војни лекар Владан Ђорђевић, будући угледни политичар и књижевник. Оснивачки скуп одржан је у свечаној сали београдске општине.

За првог председника „Српског друштва Црвеног крста“ – како је гласио званични назив, изабран је митрополит Михајло (Јовановић).

Први задатак новооснованог друштва био је збрињавање избеглица у време и након Херцеговачког устанка. Два месеца након оснивања Друштво је постало члан Међународног Црвеног крста.

Законским одредбама из 1896. Друштво је постало аутономно од државе. Темељи Дома српског Црвеног крста постављени су јуна 1879. у Симиној улици на Дорћолу, где се налази и данас.

Мисија Црвеног крста Србије је да олакшава људску патњу, са задацима: да пружа помоћ угроженим лицима у случају ратних сукоба, природних, еколошких или других несрећа, спасава угрожене животе и здравље људи и шири знања о међународном хуманитарном праву, да превентивно делује и просвећује грађане у области здравствене и социјалне заштите и унапређује хуманитарне вредности у друштву и, у случају стања потреба, пружа социјалну заштиту и збрињавање.

06.02.2024. године у згради где је све почело у згради Југословенске кинотеке одржана свечаност поводом обележавања 148 година постојања Црвеног крста Србије.

„Црвени крст данас је један од главних прегалаца хуманитарног деловања државе Србије и нашег друштва. У Црвеном крсту раде они који показују милосрђе без обзира на непријатељства, они су мостови који спајају наизглед неспојиве разлике међу људима“

Велика част за Црвени крст Деспотовац и општину Деспотовац који су поред виђених гостију били учесници у обележавању 148 година непрекидне хуманости.

Присутнима су се обратили:

Председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић,

Његова Светост Патријатрх српски господин Порфирије,

Шефица регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста Јелена Стијачић,

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић,

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић,

Државни секретар у Министарству за бригу о породици и демографију Мирко Јањић,

Државни секретар Министарства просвете др Ивица Радовић.

На свечаности је био присутан велики број гостију из дипломатског кора, највиши представници Црвеног крста из Републике Српске и Црне Горе и стална координаторка Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб.