01. децембар – Светски дан борбе против сиде. То је дан када се исказује подршка за људе који су ХИВ позитивни и чланове њихових породица.

И ове године Црвени крст Србије / Деспотовац се укључује у обележавању Светског АИДС дана под слоганом „НЕКА ВОДЕ ЗАЈЕДНИЦЕ“.

Црвени крст Деспотовац са својим волонтерима је поменути дан обележио у Средњој Техничкој школи дељењем флајера, брошура и презерватива ученицима школе у сарадњи са Техничком школом Деспотовац, Канцеларијом за младе Деспотовац, Спортском организацијом Деспотовац.

Поред промоције поменутог дана, дељењем брошура, флајера, бомбона, презерватива, Црвени крст Деспотовац је за ученике и професоре спровео анкету „Шта знате о АИДС-у и ХИВ-у“ по принципу тачно/нетачно.

Међународни симбол подршке за ХИВ позитивне особе је црвена трака.

Светски дан борбе против сиде исказује међународну солидарност у пружању подршке свим особама које су инфициране вирусом хумане имунодефицијенције (хуман иммунодефициенцy вирус, ХИВ), као и оболелима од сиде – синдрома стечене имунодефицијенције (аqуиред иммуне дефициенцy сyндроме, АИДС).

Овај датум се обележава сваког 1. децембра од 1988. године и представља прилику да се јавност мало боље информише о актуелној епидемиолошкој ситуацији како би се истакао значај пре свега превенције и раног откривања ХИВ инфекције, али и подстакла целокупна друштвена заједница на однос без осуда и дискриминације према инфицираним и оболелим особама.