Свако дете може бити у прилици да му је потребна прва помоћ. У исто време свако од нас може да научи да пружи прву помоћ. Нису  потребни ни чаробни штапић, ни супермоћи да бисте постали дечији херој. Потребни су само знање и одважност да га примените у тренутку када је потребно.

Ширење знања и вештина из области прве помоћи представља заправо ширење колективне безбедности. Развијање вештина, али и осећаја одговорности, када је у питању пружање прве помоћи, је кључно укључити већ у раном детињству.

Волонтери Црвеног крста Деспотовац,  вршили су 13. маја 2022. године,  санитетско обезбеђивање крос такмичења за ученике Средње Техничке школе Деспотовац.  Kрос такмичење за ученике одржано је у временском интервалу од 14:30 до 16:00 часова на градском стадиону. У паузама између крос такмичења, волонтери Црвеног крста Деспотовац и стручни сарадници Црвеног крста су направили полигон прве помоћи где су ученици могли да се упознају са основним појмовима Прве помоћи и на тај начин на адекватан начин промовисали програм Прве помоћи.

Топао дан и висока температура нису омели организацију крос РТС-а и крос такмичење је протекло без повреда и других здравствених проблема. Велико хвала волонтерима који су одмах по завршетку трке одмах спроводили такмичаре са сунца и током кроса обезбеђена је довољна количина воде за све учеснике.