ПРВА ПОМОЋ  је једно од препознатљивих симбола организације Црвеног крста.

Годишње више од 14 милиона људи широм света научи како да пружи прву помоћ у оквиру организације Црвеног крста.

Волонтери Црвеног крста Деспотовац, који су едуковани за указивање прве помоћи, као и чланови екипа прве помоћи,  вршили су 17. маја 2024,  санитетско обезбеђивање крос такмичења основних школа на територији општине Деспотовац.  Kрос такмичење за ученике од V до VIII разреда  одржано је у временском интервалу од 12:30 до 14:00 часова. У паузама између крос такмичења, волонтери Црвеног крста Деспотовац и стручни сарадници Црвеног крста су направили полигон прве помоћи где су ученици могли да се упознају са основним појмовима Прве помоћи и на тај начин на адекватан начин промовисали програм Прве помоћи док се на штанду Црвеног крста Деспотовац налазило промо материјал о дифузији Црвеног крста. Појам и значај, знак, основни принципи, историјат Црвеног крста (промо материјал је израдио Црвени крст Деспотовац у својој режији)

Због психофизичких карактеристика деца у млађем узрасту се током игре и свакодневних активности могу наћи у ситуацији која угрожава њихово здравље и представња ризик за повреду. У старијем школском узрасту ризици повреда су везани за интензивне спортске активности, излагање ризичним ситуацијма, учешће у саобраћају и друго.

Изразито је важно како учити децу од најранијег узраста да правилно реагују у случају незгоде и како да пруже прву помоћ. Једнако је битно да сви који раде са децом и бораве са њима (васпитачи, наставници, спортски тренери) знају које су најчешће повреде код деце и како да пруже прву помоћ.

Физичка активност је са једне стране важан чинилац и неодвојиви елемент здравих стилова живота, а са друге стране један од најлакших начина за унапређење здравља. Доприноси сагоревању калорија и потрошњи енергије коју уносимо храном, па тако утиче на одржавање жељене телесне тежине, смањује ниво шећера и холестерола у крви.

Физичка активност мора да буде прилагођена могућностима и општем здравственом стању. Она треба да буде пријатне, а не да представља стрес.