РЕГИОНАЛНА ОБУКА МЛАДИХ ВОЛОНТЕРА

„Повежи се и ти“

Црвени крст Србије уз подршку Црвеног крста Јагодина, организовао је 29. и 30. октобра 2019. године, обуку из области добровољног давалаштва крви за младе волонтере Црвеног крста.

Обуци су присуствовали млади волотери Црвеног крста Јагодина, Деспотовац, Свилајнац, Параћин, Рековац и Ћићевац.

Волонтер детаљно разуме како акција добровољног давања крви изгледа из угла даваоца и способан је да одговори на сет једноставних питања потенцијалних давалаца крви из угла волонтера и „даваоца крви“ разумевајући своје место у оквиру Црвеног крста.

Волонтери је „улазећи у кожу даваоца“ разумео како изгледа процес добровољног давања крви, разумео задатке трансфузиолошке службе – чланова екипе, на једној акцији и увидео ограничења у сопственом ангажовању кад је реч о медицинским аспектима давања крви.

Вршњачким приступом волонтери су добили прилику да поставе питања која иначе не би поставили на правој акцији или за то не би било времена и да добију одговор.

Волонтери су разумели да је важно да умеју да се понашају у непредвидивим ситуацијама са много људи и шта се од њих на акцији давања крви очекује, као и шта им је на располагању за то.