Loading...

петак, мај 24, 2024

31. март 2022. – Промоција здравих стилова живота

Општи циљ здравствено превентивних активности Црвеног крста је подизање свести грађана о важности упражњавања здравих стилова живота и важности превенције болести са посебним акцентом на рањиве групе (младе, старије, и социјално угрожене особе). Превенција болести зависности кроз подизање свести грађана о штетности злоупотребе психоактивних супстанци.

Стручни сарадник Црвеног крста Деспотовац, Мишковић Стеван је 31. марта 2022. године за волонтере одржао предавање на тему: Здрава храна, гојазност код младих, физичка активност / физичка неактивност.

Код деце и адолесцената ГОЈАЗНОСТ се дефинише као пораст телесне масе изнад арбитрарно утврђене вредности, која узима у обзир пол, хронолошки узраст и телесну висину испитаника, а који је условљен прекомерним садржајем масти у организму.

Зашто настаје гојазност?

Гојазност настаје када је калоријски унос већи од енергетских потреба у дужем временском периоду без адекватног утрошка енергије. Тада се вишак калорија складишти у организму у виду енергетске резерве (гликоген, масти) и троши у случају повећаних потреба организма или ако организам гладује. Јасно је, дакле, да до гојазности неће доћи ако постоји равнотежа између уноса хране и енергетске потрошње.

ЗНАЧАЈ ЗДРАВЕ ИСХРАНЕ КОД МЛАДИХ

Правилна и здрава исхрана постала је један од најважнијих проблема савременог човека. Појам правилне исхране подразумева задовољење потреба организма за дневним уносом енергије и довољном количином прехрамбених и заштитних материја које су неопходне за одржавање физиолошких функција организма и здравља.

Храном се осигурава унос материја неопходних за изградњу ткива (беланчевина, гвожђа и калцијума), енергија неопходна за одвијање процеса метаболизма и телесну активност (масти и угљенихидрати) и нутријенти потребни за физиолошке функције организма (витамини и минерали). Правилним избором хране доприносимо одржавању здравља, менталној и телесној способности па је зато важан квалитетан и разноврстан одабир намирница.


Физичка активност веома важна – вежбање је лек
Физичка активност је сваки облик покрета тела који повећава енергетску потрошњу. Физичка активност укључује вежбање, тренинг и такмичење, интезивни професионални рад, кућне послове и све неспортске активности које захтевају физичко напрезање, Физичка активност је повезана са здравњем и дуговечношћу још од античких времена. Први подаци о физичкој активности организованој у циљу промоције здравља потичу из Кине још од 2500 година пре наше ере! Хипократ (460-370пне) истиче да сваки телесни сегмент који је физички активан остаје здрав, развијен и спорије стари.

  Физичка активност може заменити многе лекове, али ниједан лек не може заменити физичку активност