Добро здравље младих је изузетно значајно за будућност земље, стога је брига о здрављу и здравственим услугама усмереним ка младима, као и тежња ка њиховом унапрeђењу, сталан изазов и предмет интересовања здравствене заштите.

• Постизање једнакости младих за здравље, без обзира на било какве разлике међу њима.

• Преусмеравање здравствене заштите од клиничког приступа према промоцији здравља, укључивању заједнице, активном учешћу младих и развоју индивидуалне одговорности за здравље.

Значај утицаја физичке активности на физичко и ментално здравље је свима познат. Упркос томе, број адолесцената који имају свакодневну физичку активност се смањује с тим у вези Црвени крст Деспотовац је 13. маја 2022. године обишао основну школу „Деспот Стефан Високи“ истурено одељење у Витанцу и заједно смо одржали отворен час физичке активности, како би скренули пажњу младим ученицима да редовно вежбају и своје слободно време искористе напољу у разним друштвеним играма на спортским теренима.

Модерна болест данашњице и најчешћи проблем код деце и младих је гојазност. Велика популарност брзе хране, њихова приступачност и смањена физичка активност довеле су до катастрофалних резултата у њиховом развитку. Уколико се оваквим проблемима не приступи на време ово се итекако може одразити на здравље, тачније створити велики ризик за срчане тегобе. Због сложености и компликација, ове врсте проблема захтевају озбиљан приступ у њиховом решавању у коме учествује тим тренера, доктора и нутрициониста.

Као главни кривац за изазивање ових проблема наводи се прекомерно трошење слободног времена на друштвене мреже и видео игрице уместо на здраве хобије као што су трчање, вожња бицикле или шетња.

Физичку активност треба усвојити као дневну навику! Правилно васпитање у физичкој култури код деце, представља основу за стварање навика за бављење неком физичком активности у каснијем животном добу.