Волонтирање није само начин да обогатите ваш CV или добијете стипендије, већ и да упознате људе са сличним интересовањима, спријатељите се и учините добро дело.

Црвени крст – чему доприноси волонтирање

У Црвеном крсту, као највећој и најстаријој волонтерској организацији у земљи волонтери су незаменљив ресурс сваког друштва које тежи развоју и њихов учинак је вишеструк. Волонтирање, осим што решава проблеме угрожених категорија становништва, изграђује личност оних који волонтирају и помаже друштву да се упути у хуманијем смеру развоја и солидарности.

Волонтерски рад у оквиру Црвеног крста представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде. Волонтери могу бити особе из свих друштвених група, свих узраста и имовинских стања, а активности на којима се ангажују такође варирају од учествовања у периодичним акцијама до сталних програма. Волонтирање оснажује појединца и повећава самопоуздање, сузбија депресију и помаже нам да сачувамо физичко здравље. Кроз волонтирање помажемо другима, али и указујемо на проблеме и потребе око нас, а такође изграђујемо и осећај солидарности“.

Циљ оваквих обука је јачање волонтерских капацитета Црвеног крста Деспотовац. Основна обука за волонтере мале средине као што је општина Деспотовац даје на значају самој организацији и спремност да се адекватно делује на изазове. Обуку су реализовали секретар, стручни сарадник и два едукована волонтера Црвеног крста Деспотовац. Волонтери су озбиљно схватили теме обуке и без потешкоћа и са обавезом прихватили само волонтирање. Обука је подигла свест тренутним волонтерима о самом волонтирању и заправо баш то даје снагу, вољу, жељу да стручне службе Црвеног крста Деспотовац наставе ширење својих активности, чешће појављивање, препознатљивост и помоћ локалној заједници, а за све то је потребна адекватна обука.

Поред основних тема обуке, секретар је објаснио и разлику између волонтера и координатора волонтера јер смо поред основних тема имали потребу да разграничимо неке теме. Вештине комуникације, опхођења када сте на улици, а волонтер сте Црвеног крста, опхођење и понашање волонтера када носи униформу Црвеног крста јер сматрамо и имамо потребу да то стално понављамо без обзира колико је волонтер дуго у организацији Црвеног крста.