Црвени крст Деспотовац је и ове године обележио 31. мај  – Светски дан без дуванског дима, истичући здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана.
Овом приликом се истичу здравствени и други ризици који се повезују са употребом дувана и промовишу делотворне политике и активности којима се смањује употреба дувана.

Светски дан без дувана 2021. године обележава се под слоганом:

„ДОНЕСИ ОДЛУКУ – ОСТАВИ ДУВАН”.

Како је пушење један од водећих фактора ризика за масовне хроничне незаразне болести (кардио-васкуларне, малигне, шећерна болест, болести дисајних органа…) које је у 20.веку усмртило око 100 милиона људи, а у 21.се очекује око 1 милијарда, сваке године 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дуванског дима, истичу здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и залажу се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана.
Поводом 31. маја – Светског дана без дувана, Црвени крст Деспотовац у сарадњи са Средњом Техничком школом, Спортском организацијом Деспотовац, Канцеларијом за младе Деспотовац обележио поменути дан испред Техничке школе где су сваком ученику, професору који је угасио цигарету, волонтери поклонили јабуку. Поред тога подељен је промо материјал.
Црвени крст Деспотовац са својим волонтерима и партнерима скреће пажњу да дуван годишње узрокује више од осам милиона смртних случајева у свету и угрожава здравље људи. Постоји велики број болести које су повезане са употребом дувана. Пушење дувана је најважнији фактор ризика за рак плућа, који је глобално одговоран за 2/3 смртних случајева услед ове болести.
Тренутно преко 70% од 1,3 милијарде корисника дувана широм света нема приступ потребним службама за успешно остављање дувана. Стога је Светска здравствена организација ове године покренула глобалну кампању са циљем оснаживања и пружања подршке корисницима да престану да користе дуван и дуванске производе. У остваривању овог циља је кључна улога здравственог сектора. Кампањом би требало да се промовише социјална подршка и окружење које погодује одвикавању од употребе дувана; подршка стручне јавности за политику престанка пушења; унапређење и развој саветовалишта за одвикавање од пушења и услуга и њима; подизање свести о тактикама дуванске индустрије за стицање нових корисника дувана, као и оснаживање корисника за одвикавања од употребе дувана и дуванских производа.
Деца која су од најранијег доба изложена дуванском диму имају последице на органима за дисање и у одраслом добу. Пушење је повезано са учесталијим поновним јављањем туберкулозе и повећаном смртношћу од ове болести. Дуван је значајан фактор ризика за настанак коронарне болести, можданог удара и болести периферних крвних судова. Дувански дим значајно загађује животну средину и ваздух у затвореним просторима, а значајан део честица дуванског дима се таложи на различитим површинама и тако излаже људе, а нарочито малу децу.

Постоји много разлога за престанак пушења

 1. Пушачи имају већи ризик да развију тешки облик ЦОВИД-19 и умру од ове болести.  Дуван утиче на физички изглед и угрожава здравље породице и пријатеља у окружењу.
 2. Пушење смањује плодност жена, а дуван и никотин штете бебама.
 3. Пушење или коришћење електронских цигарета у присуству деце угрожава њихово здравље и утиче посебно на развој болести органа за дисање.
 4. Дуван штети готово свим органима тела и узрокује преко 20 врста рака.
 5. Употреба дувана утиче лоше на рад срца.
 6. Пушење негативно утиче и на вид и слух.
 7. Наргиле, загревани дувански производи као и електронске цигарете штетни су по здравље.
 8. Употреба дувана изазива негативне социјалне и економске последице. Новац утрошен на дуван може се употребити за важније и корисније ствари.
 9. Употреба дувана и одлагање отпада од дуванских производа загађују животну средину.

ПОРУКЕ ЗА ПУШАЧЕ:

Посветите своје време одвикавању од пушења

Престанак пушења може представљати тежак животни изазов за пушаче, посебно у компликованим социјалним и економским условима изазваним пандемијом COVID-19. Међутим, одвикавање од пушења је сада важније него икад, јер пушачи имају већу вероватноћу да добију тешки облик ЦОВИД-19 него непушачи. Широм света око 780 милиона људи се изјашњава да жели да престане да пуши.

Одлучите и ви да престанете са пушењем још данас.

Донесите одлуку да престанете да пушите.

Никотин који се налази у дувану изазива и ствара јаку зависност. Понашање, свакодневне радње и емоционалне везе са употребом дувана, попут цигарете уз кафу или неко пиће, осећај туге или стреса као и жудња за дуваном отежавају одвикавање од пушења. Уз професионалну подршку и услуге престанка употребе дуванских производа, корисници дувана удвостручују шансе за успешно одвикавање од њихове употребе. Зато, уколико не можете сами да оставите дуван, потражите помоћ стручњака и придржавајте се њихових савета у току процеса одвикавања.

Кратки савети за сузбијање жеље за пушењем и жудње за цигаретом:

 1. Одлагање: Одложите пушење колико год можете пре него што ћете попустити својој жудњи за цигаретом.
 2. Дубоко дисање: Удахните дубоко 10 пута како бисте се опустили док жудња за цигаретом не прође.
 3. Пијење воде: Вода за пиће је здрава алтернатива цигаретама.
 4. Одвраћање пажње: Урадите нешто друго да бисте себи одвратили пажњу од цигарете – истуширајте се, читајте, шетајте, слушајте музику!

Престанак пушења ће знатно променити Ваш живот.