У складу са планом рада Црвеног крста Србије за 2024. годину,  у оквиру Недеље Црвеног крста реализује се и традиционална Акција „Пакет за новорођену бебу“.  

Наиме, Црвени крст Србије са жељом да се прикључи борби против “беле куге” и реализацији циљева Стратегије популационе политике у нашој Републици, иницирао је подршку реализацији традиционалне акције “Пакет за новорођену бебу” са мотом “Да нас буде више“

Концепт Акције „Пакет за новорођену бебу“ јесте да све бебе рођене у Недељи Црвеног крста која се обележава у периоду од 8. до 15. маја, као и њихове маме, буду  обрадоване симболичним поклоном добродошлице.

Наиме, породиље које су на свет донеле бебе у периоду од 8. закључно са 15. мајем, биле би информисане о акцији у самом породилишту посредством писане Позивнице. С тим у вези, Црвени крст Србије ће израдити и у складу са процењеним бројем рађана дистрибуирати свим породилиштима Позивницу за родитеље новорођених беба у Недељи Црвеног крста, посредством организација Црвеног крста у тим срединама.

Писане позивнице ће садржати све релевантне информације и упутства а пре свега:

–  да се позивају родитељи да се јаве организацији Црвеног крста из своје средине, тачније у месту где је пријављена новорођена беба у року од месец дана од рођења детета (најкасније пријаве се могу очекивати 15. јуна);

–  да  ће након тога бити позвани од стране Црвеног крста и информисани о термину и начину преузимања пакета за новорођену бебу;

–   да ће се подела/преузимање Беби пакета реализовати на организован и безбедан начин;

–  да ће за ту прилику бити потребна одређена верификациона документација којом се потврђује да је дете рођено у Недељи Црвеног крста.

Подршком Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обезбеђена су средства за израду Радоснице Црвеног крста, као и део средстава за набавку пригодних беби артикала.

С тим у вези, спроведена је централизована набавка додатних беби артикала и уговорена испорука истих.

С тога ће основни садржај Беби пакета који ће бити достављан од стране седишта и координативних нивоа бити следећи:

штампани материјал:

–       Радоница Црвеног крста,

–       честитка,

–       чланска карта Црвеног крста и

–       Беби водич за родитеље почетнике (Водич за прву помоћ).

беби артикли:

–       беби торба,

–       бенкица,

–       беби јастуче,

–       беби капица и

–       комплет од 3 беби бодија.

У нади и настојању да деца рођена у Недељи Црвеног крста, као и свако друго дете одраста у здравом, хуманом и друштву пуном солидарности.

Контакт телефон и адреса
Црвеног крста Деспотовац
Моравска 28, 35213 Деспотовац
035/613-557
despotovac@redcross.org.rs