“Заједно чинимо свет хуманијим“

Увек је право време за хуманост/хуманост је увек у моди.

Светски дан Црвеног крста 8. мај и „Недеља Црвеног крста“ од 8. до 15. маја у 2022. години, у складу са опредељењем Међународне федерације друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца, Црвени крст Србије ће обележити слоганом “Заједно чинимо свет хуманијим.“

Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца, који се обележава 8. маја, на рођендан нашег оснивача Анрија Динана, годишња је прослава Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца. Сваке године, друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца организују активности како би истакли јединствену улогу Покрета у својим земљама.

На Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца, славимо храброст и достигнућа наших волонтера и сарадника, чије активности и предан рад омогућавају ублажавање људске патње, спашавање живота и доносе промене у животу заједница.

Веома је добар осећај учинити да се други, такође осећају добро.

Водећи рачуна о потребама других људи око нас, о заштити природе показујемо да сви можемо сами, не чекајући на неког другог, да променимо свет око нас. Сви воле када им се догоде мале, једноставне, добре ствари. Учините такве гестове хуманости сваки дан. Обрадујте некога.

Кампања обележавања Светског дана и Недеље Црвеног крста има за циљ да повеже људе кроз једноставна дела хуманости и позове и подсети наше суграђане да могу својим гестом, делом и добром вољом учинити свет хуманијим и бољим местом за живот.

Иако нам се могу чинити малим, ови поступци могу направити огромну разлику за људе којима помажемо. Имају таласне ефекте далеко изнад онога што смо могли замислити.

Светски дан Црвеног крста прилика је да учинимо лепо дело, нешто што нас испуњава и нешто због чега ћемо се осећати добро. Доброчинство, солидарност, пажња су различите речи за хуманост и људскост.

Учинимо свет хуманијим тако што ћемо бити пажљиви, слушати своје суграђане, обратити пажњу на заштиту човекове околине, што ћемо поклонити своје време неком другом или пружити директну помоћ најугроженијима.

Jедног дана можете помоћи пријатељу, комшији или колеги у невољи – можда тако што ћете саслушати њихове проблеме или им дати мали поклон да их развеселите. Ово би онда могло подстаћи пријатеља, комшију или колегу да учине исто за неког другог.

Можете припремити и поделити додатну храну најугроженијима, можете дати новац у добротворне сврхе или помоћи бескућнику на улици.

Пре него што то схватите, сви постајемо међусобно повезани овим малим делима хуманости. Они помажу да се свет окреће. И ове мале акције на крају имају огроман глобални утицај. Баш као што наша локална акција Црвеног крста и Црвеног полумесеца има заиста глобални домет.

Умножавају се: доброта рађа доброту!

У читавом свету, Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца пружа велики број хуманитарних програма најугроженијим људима у различитим ситуацијама – од одговора на потребе у катастрофама и конфликтним ситуацијама, до пружања помоћи у градским центрима али и у тешко доступним сеоским, планинским подручјима. Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца такође има веома значајну улогу у заговарању и заступању интереса људи када год су угрожена њихова основна права.

Наши волонтери и сарадници налазе се у читавом свету. Mи покрећемо хуманост и солидарност човечанства са циљем да спасимо животе и ублажимо патње. Волонтери и сарадници Црвеног крста и Црвеног полумесеца улажу максималне напоре како би осигурали да нико не буде остављен без помоћи и заборављен.

Без разлике да ли су природне или људске катастрофе, оружани сукоб или питања здравствене и социјалне заштите или пандемија, волонтери и сарадници Црвеног крста и Црвеног полумесеца су ту да помогну, без икакве дискриминације.