5. Децембар – Међународни дан волонтера

Црвени крст Деспотовац свим својим волонтерима честита дан волонтера и захваљује им се што поклањају своје време и знање Црвеном крсту Деспотовац.

У Црвеном крсту волонтирају особе свих старосних доба.

Истакла се Мијаиловић Персида, најстарији волонтер Црвеног крста Деспотовац.

Персида је рођена 16. 04. 1939. године у Вајугама, општина Кладово. Удала и основала породицу у Ресавици и радила у руднику. Волонтер је од својих сколских дана и та љубав и дан данас траје.

Персида је уз Црвени крст делила и пролазила и кроз добро и лоше. А данас као жена која је у пензији скоро 20 година, своје дане поклања Црвеном крсту.

Задатак нашег најстаријег волонтера поред обављања функције органа Управног одбора Црвеног крста и члана Комисије за добровољно давање крви је и сама мотивација у добровољном давалаштву крви. На свакој акцији и дан данас тетка Персида је прва и кроз осмех дочекује сваког даваоца. Жена која је увек спремна за акцију.

Персида је дугогодишњи давалац крви и добитник Сребрног знака 1998. и добитник Златног знака 2017. ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ.

Тетка Персида је пример свим младим волонтерима Црвеног крста Десптовац који је просто обожавају.

Волонтирање оснажује појединца и повећава самопоуздање, сузбија депресију и помаже људима да остану физички здрави. Кроз волонтирање помажемо другима, али и указујемо на проблеме и потребе око нас, а такође изграђујемо и осећај солидарности. Волонтери омогућавају да они који имају отежане животне околности постану равноправни чланови друштва, а кроз своје ангажовање штите рањиве угрожене групе од економске и политичке маргинализације. Волонтирање има потенцијал јачања кохезије друштва, а може да допринесе стварању позитивних промена у друштву.

БУДИ ВОЛОНТЕР !!!