Црвени крст Деспотовац у сарадњи са Локалном самоуправом општине Деспотовац и Заводом за трансфузију крви из Ниша у децембру 2020. године организовали су две акције Добровољног давања крви на територији општине Деспотовац уз све мере опреза и заштите.

10. децембра 2020. године у Дому културе у Ресавици, где је прикупљено  129 јединица крви 

17. децембра 2020. године у Сали Центра за социјални рад Деспотовац, где је прикупљено 126 јединица крви.

Број прикупљених јединица крви од 255  је резултат који даје снагу и обавезује да Црвени крст Деспотовац настави континуирану промоцију и апел својих акција Добровољног давања крви на територији општине Деспотовац и захваљујемо се свим добровољним даваоцима крви који су са својих пет минута спасили нечији живот у време пандемије Covid вируса који је погодио цео свет па и Републику Србију.

И овог пута треба истаћи да је у време короне крв неопходна за лечење пацијената који болују од других болести и да је и током пандемије короне безбедно бити давалац и да не постоји могућност да се неко зарази трансфузијом, јер је реч о респираторном вирусу који се не преноси преко крви.

Корона вирус спада у групу респираторних вируса и не може се пренети путем крви. То су искуства из ранијих епидемија САРС-а и МЕРС-а, која су показала да су то вируси за које не постоје докази да се могу пренети путем крви. Просто, није то неки од вируса који се налази у крви. Као што не можемо да се неким социјалним контактом заразимо хепатитисом Ц или ХИВ-ом, јер се не преноси тим путем, тако за сада све указује на то да се корона вирус не може пренети путем крви

Као што смо током читаве пандемије морали да идемо и у продавницу, апотеку, набавку, тако свакодневно морамо прикупљати крв и обезбедити услове да и за запослене и за даваоце тај процес буде што сигурнији.

Зато апелујемо на све грађане који су здрави да дају крв, јер тиме могу спасити нечији живот.