Бити добровољни давалац крви у доба короне и дати крв – ТО ЈЕ ХУМАНОСТ!

И поред епидемије вируса корона, у Деспотовцу је реализована акција добровољног давања крви у којој је 133 добровољних давалаца дало крв, уз све мере опреза и заштите.

Акција је одржана у сали Центра за социјални рад Деспотовац, 17. септембра 2020. године

Акцију је организовао и реализовао Црвени крст Деспотовац уз помоћ Локалне самоуправе општине Деспотовац и у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Ниш.

И овог пута треба истаћи да је у време короне крв неопходна за лечење пацијената који болују од других болести и да је и током пандемије короне безбедно бити давалац и да не постоји могућност да се неко зарази трансфузијом, јер је реч о респираторном вирусу који се не преноси преко крви.

Корона вирус спада у групу респираторних вируса и не може се пренети путем крви. То су искуства из ранијих епидемија САРС-а и МЕРС-а, која су показала да су то вируси за које не постоје докази да се могу пренети путем крви. Просто, није то неки од вируса који се налази у крви. Као што не можемо да се неким социјалним контактом заразимо хепатитисом Ц или ХИВ-ом, јер се не преноси тим путем, тако за сада све указује на то да се корона вирус не може пренети путем крви

Као што смо током читаве пандемије морали да идемо и у продавницу, апотеку, набавку, тако свакодневно морамо прикупљати крв и обезбедити услове да и за запослене и за даваоце тај процес буде што сигурнији.

Зато апелујемо на све грађане који су здрави да дају крв, јер тиме могу спасити нечији живот.

Хвала свим хуманим људима са територије општине Деспотовац.