Прва помоћ је активност која директно произилази из основних принципа и мисије  покрета Црвеног крста, те је једна од оних које се изразито негују у нашој организацији.

Волонтери Црвеног крста Деспотовац, који су едуковани за указивање прве помоћи, као и чланови екипа прве помоћи,  вршили су  05. октобра 2023. године,  санитетско обезбеђивање крос такмичења основне школе „Деспот Стефан високи“ на градском стадиону. 

Kрос такмичење за ученике од I до IV разреда  одржано је у временском интервалу од 10:00 до 11:45 часова. У паузама између крос такмичења, волонтери Црвеног крста Деспотовац и стручни сарадници су за најмлађе организовали радионицу Дифузије Црвеног крста (Лавиринт) и делили флајере, брошуре и разговорали са учесницима о основним принципима, историји и знаку Црвеног крста као и промоцију програма Прве помоћи.

Наши најмлађи ученици су крос истрчали без тешких повреда, мучнина, других здравствених проблема.

Веома је важно да се деца едукују и схвате зашто је значајно да могу да пруже прву помоћ повређенима. Често су изложена повредама у кући, парку, на игралишту. Због немогућности препознавања опасности деца могу бити угрожена у току свакодневних активности.