Волонтирање није само начин да обогатите ваш CV или добијете стипендије, већ и да упознате људе са сличним интересовањима, спријатељите се и учините добро дело. Постоји неколико сјајних организација у нашем граду који нуде прилике за волонтирање младим људима, а то су: Црвени крст Деспотовац, Канцеларија за младе Деспотовац, Спортска организација Деспотовац

Волонтирање захтева одговорност, иако смо сви овде добровољно

ВОЛОНТИРАЈ У ЦРВЕНОМ КРСТУ ДЕСПОТОВАЦ

Црвени крст – чему доприноси волонтирање

У Црвеном крсту, као највећој и најстаријој волонтерској организацији у земљи волонтери су незаменљив ресурс сваког друштва које тежи развоју и њихов учинак је вишеструк. Волонтирање, осим што решава проблеме угрожених категорија становништва, изграђује личност оних који волонтирају и помаже друштву да се упути у хуманијем смеру развоја и солидарности.

Волонтерски рад у оквиру Црвеног крста представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде. Волонтери могу бити особе из свих друштвених група, свих узраста и имовинских стања, а активности на којима се ангажују такође варирају од учествовања у периодичним акцијама до сталних програма. Волонтирање оснажује појединца и повећава самопоуздање, сузбија депресију и помаже нам да сачувамо физичко здравље. Кроз волонтирање помажемо другима, али и указујемо на проблеме и потребе око нас, а такође изграђујемо и осећај солидарности“.

Волонтери различитог узраста

У Црвеном крсту градимо културу волонтирања, а волонтерски рад је свакако један од најефикаснијих облика учествовања у процесима развоја заједнице. Афирмишући оно најплеменитије у људима, волонтирање развија међусобну солидарност и толеранцију, побољшава квалитет живота у заједници и доприноси отпорности заједнице и њеној спремности да одговори на сваку кризу.

У Црвеном крсту Деспотовац годинама предано радимо на континуираном занављању волонтерске базе, пре свега младих волонтера. Млади волонтери почев од основношколског потом средњошколског узраста расту, уче и сазревају у Црвеном крсту кроз најразличитије видове едукација и у добу од 20 до 25 година старости стичу праву зрелост едукованих волонтера који без обзира на своју младост имају за собом велико искуство у раду Организације. Управо на тај начин су припремљени за деловање у најразличитијим ситуацијама посебно када је у питању помоћ и збрињавање угроженог становништва“.

Сви су добродошли

Врата Црвеног крста отворена су за све оне који желе да своје слободно време искористе на квалитетан начин, истовремено стичући корисна знања и вештине и чинећи своју заједницу лепшим и сигурнијим местом за живот, без обзира на узраст. Сви волонтери пролазе јединствени систем обуке кроз који стичу базична знања и вештине која потом примењују у пракси кроз реализацију програмских активности Црвеног крста за које се опредељују у складу са својим афинитетима.

Не постоје посебни конкурси за пријем нових волонтера. Сви они који желе да упознају наш рад и активности које реализујемо и имају вољу да покушају да се и сами опробају у волонтерском раду су добродошли у просторије Црвеног крста Деспотовац улица Моравска 28. Могу нас контактирати и на бројеве телефона 035/613-557 и на званичној фејсбук страници Црвеног крста Деспотовац али и на емаил адресу despotovac@redcross.org.rs

Наш хуманитарни рад можете пратити на www.ckdespotovac.rs 

Волонтирање захтева одговорност, иако смо сви овде добровољно

ХВАЛА СВИМ ВОЛОНТЕРИМА КОЈИ СУ УВЕК ТУ ЗА СВОЈУ ЛОКАЛНУ ОРГАНИЗАЦИЈУ ЦРВЕНОГ КРСТА И ЛОКАЛНУ ЗАЈЕДНИЦУ 

Текст преузет од колега из Црвеног крста Зрењанин. ХВАЛА на предивном и веома мотивационом тексту за будуће волонтере.