Црвени крст Деспотовац је 10. маја 2022. године посетио Основну школу „Стеван Немања“ одељење у Језеру и ученицима представио програм правилног прања руку, лична хигијена, ујед крпеља и здрава храна и исхрана. Поред предавања реализовали смо и радионицу где су ученици цртали своје омиљено воће и поврће и описивали шта је то здрава храна и на крају реализовали радионицу „бојанка“ где је свако од ученика бојио своје омиљено воће и поврће.

Иако се на нашим рукама могу наћи, и преко њих пренети, узрочници различитих заразних болести, под називом „болести прљавих руку“се уобичајено описује један број обољења која припадају групи цревних заразних болести.

Међу њима су инфекције чији су узрочници вируси (заразна жутица типа А, дечија парализа, вирусни проливи), бактерије (трбушни тифус, дизентерија) и паразити (амебна дизентерија, ентеробијаза).

Правилно прање руку топлом водом и сапуном представља једноставну превентивну меру која ефикасно смањује опасност да се човек зарази и да заразу пренесе на друге.

Осим тога треба водити рачуна о исправности воде за пиће, па уколико се налазимо на путовању или у месту где нисмо сигурни у њен квалитет обавезно користити само флаширану воду. Такође треба знати колико је важно добро и детаљно прање поврћа и воћа искључиво исправном водом за пиће, нарочито уколико се користи за припрему и конзумирање у виду свежих салата и сирових плодова.

Здрава исхрана је база здравог живота. Уколико сте некада у животу примењивали одређене здраве навике зарад бољег осећаја у организму, при том не пазећи шта једете, онда сте сасвим сигурно схватили како недостатак правилне исхране не може баш ништа да надомести.

Правило распоређивање оброка има за циљ правилан распоред нутритијената и оптимално функционисање процеса у организму, а самим тим и добар осећај током целог дана и одлично здравствено стање.

Правилна исхрана је и пут до бољег имунитета, а бољи имунитет води бољој одбрани од вируса, бактерија и болести уопште, уједно вам пружајући снажнији осећај. У том смислу, храна богата протеинима је пожељна јер помаже у изградњи свих ћелија у организму, а самим тим и имуних ћелија.