ПОСТАНИ И ОСТАНИ ВОЛОНТЕР ЦРВЕНОГ КРСТА ДЕСПОТОВАЦ

Волонтерски рад у оквиру Црвеног крста представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде. Волонтери могу бити особе из свих друштвених група, свих узраста и имовинских стања, а активности на којима се ангажују такође варирају од учествовања у периодичним акцијама до сталних програма. Волонтирање оснажује појединца и повећава самопоуздање, сузбија депресију и помаже нам да сачувамо физичко здравље. Кроз волонтирање помажемо другима, али и указујемо на проблеме и потребе око нас, а такође изграђујемо и осећај солидарности.

СВИ СУ ДОБРОДОШЛИ

У Црвеном крсту Деспотовац годинама предано радимо на континуираном занављању волонтерске базе, пре свега младих волонтера. Млади волонтери почев од основношколског потом средњошколског узраста расту, уче и сазревају у Црвеном крсту кроз најразличитије видове едукација и у добу од 20 до 25 година старости стичу праву зрелост едукованих волонтера који без обзира на своју младост имају за собом велико искуство у раду Организације. Управо на тај начин су припремљени за деловање у најразличитијим ситуацијама посебно када је у питању помоћ и збрињавање угроженог становништва

Црвени  крст Деспотовац је 11. августа 2022. организовао обуку за 11 волонтера Црвеног крста по јединственом систему обуке за младе волонтере са темама:

  • Етички кодекс за волонтере и запослене у Црвеном крсту
  • Правилник о деловању и организовању младих у Црвеном крсту
  • Стратегија за младе у Црвеном крсту
  • Волонтерски менаџмент
  • Лидерство и координација
  • Вештине комуникације
  • Тимски рад
  • Мотивисање младих  да постану и остану волонтери Црвеног крста
  • Рад са осетљивим групама

Ангажовање младих у раду организације Црвеног крста Деспотовац је добровољно.

Млади волонтери Црвеног крста Деспотовац  ангажују се у активностима Црвеног крста у складу са потребама локалне заједнице и својим интересовањима.

Својим волонтерским радом, млади волонтери, доприносе остваривању циљева и задатака Црвеног крст Деспотовац у следећим областима:

–           промоцији хуманих вредности

–           унапређењу здравља и безбедности људи

–           унапређењу локалне заједнице реализацијом различитих пројеката

–           развоју и промоцији редовних и програмских активности Црвеног крста Деспотовац

Млади волонтер Црвеног крста Деспотовац је у обавези да познаје и поштује Основне принципе Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца, Статут Црвеног крста, Правилник о организовању и деловању младих у Црвеном крсту, Етички кодекс.