Дан волонтера

Црвени крст Србије обележава 5. децембар као – Међународни дан волонтера.

Традиционална активност Црвеног крста Деспотовац у сарадњи са Канцеларијом за младе Деспотовац.

Црвени крст Србије, као највећа и најстарија волонтерска организација у земљи подсећа да су волонтери незаменљив ресурс сваког друштва које тежи развоју и да је њихов учинак вишеструк. Волонтирање осим што решава проблеме угрожених категорија становништва, оно и изграђује личност оних који волонтирају и помаже друштву да се упути у хуманијем смеру развоја и солидарности. Волонтерски рад у оквиру Црвеног крста представља свесно поклањање времена, вештина. Знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде.

Волонтери могу бити особе из сих друштвених група, свих узраста и имовинских стања, а активности на којима се ангажују такође варирају од учествовања у периодичним акцијама до сталних програма.

Волонтирање оснажује појединца и повећава самопоуздање, сузбија депресију и помаже људима да остану физички здрави. Кроз волонтирање помажемо другима, али указујемо на проблеме и потребе око нас, а такође исгражујемо и осећај солидарности.

Волонтирање омогућава да они који имају отежане животне околности постану равноправни чланови друштва, а кроз своје ангажовање штите рањиве угрожене групе од економске и политичке маргинализације.

Волонтирање има потенцијал јачања кохезије друштва, а може да допринесе стварању позитивних промена у друштву.

Волонтери раде на унапређењу своје заједнице и истовремено кроз рад, бригу и учење мењају своје животе и животе својих суграђана. Црвеног крста Србије укључује у свој рад 60.000 волонтера, од тога броја 20% старији, 20% је средњих година и радно способно, а 60% чине млади волонтери. Волонтерима је потребна добра обука за посао који ће добровољно обављати, као и већа заштита, одговарајућа опрема и адекватно осигурање.