Сваке године, 31. маја, обележава се Светски дан без дуванског дима како би се подигла свест јавности о разорним здравственим, друштвеним и економским последицама пушења и појачали напори који би резултирали престанком пушења. Светска здравствена организација (СЗО) 31. маја 2024. године спроводи глобалну кампању за СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА „ДУВАН: ПРЕТЊА НАШОЈ ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ“.
 
Црвени крст Деспотовац је поменути дан традиционално спровео, обележио у сарадњи са Средњом Техничком школом, Спортском организацијом Деспотовац и Канцеларијом за младе Деспотовац.
Црвени крст Деспотовац је за потребе акције израдио и штампао посебне флајере који су дистрибуирани и подељени ученицима Средње Техничке школе и израдио Е-упитник са питањима анонимног карактера.
 

Линк за Е – упитник

https://forms.gle/rVfZLHryxUXdZMEr7

Кампања има за циљ да подигне свест јавности о утицају дувана на животну средину – од узгоја, производње, дистрибуције и отпада. Кампања ће такође имати за циљ да разоткрије напоре дуванске индустрије да „озелени” своју репутацију и производе, тако што ће се пласирати као еколошки прихватљиви.
 
Смањење потрошње дувана треба идентификовати као кључну полугу за постизање свих циљева одрживог развоја, а не само оних који су директно повезани са здрављем.
 
   

КЉУЧНЕ ПОРУКЕ:

  • ДУВАН ШТЕТИ ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ-Узгој, производња и употреба дувана трују нашу воду, земљиште, плаже и градске улице хемикалијама, токсичним отпадом, опушцима, укључујући микропластику, и отпад од е-цигарета. Немојте наседати на покушаје дуванске индустрије да покуша да одврати пажњу од штетности по животну средину тако што ће „озеленити“своје производе кроз донације иницијативама за одрживост и извештавање о еколошким „стандардима“ које сами често постављају.
  • НАТЕРАЈТЕ ДУВАНСКУ ИНДУСТРИЈУ ДА ОЧИСТИ СВОЈ НЕРЕД-Дуванска индустрија остварује профит уништавајући животну средину и треба да буде одговорна за уништавање животне средине и да плати отпад и штету, укључујући и надокнаду трошкова сакупљања овог отпада.
  • ОСТАВИТЕ ДУВАН ДА СПАСИТЕ НАШУ ПЛАНЕТУ-Свака попушена цигарета или употребљени дувански производ расипа драгоцене ресурсе од којих зависи наше постојање. Оставите дуван за своје здравље и здравље наше планете. Дувански дим доприноси већем степену загађења ваздуха и садржи три врсте гасова стаклене баште.
  • ПОМОЗИТЕ УЗГАЈИВАЧИМА ДУВАНА ДА ПРЕЂУ НА ОДРЖИВЕ УСЕВЕ-Владе и креатори политике треба да подрже фармере дувана да пређу на алтернативне, одрживије начине за живот како би смањили утицај на животну средину узгоја и производње дувана, а да при томе наставе да примењују мере контроле дувана.