Светски дан срца ове године обележава се под слоганом

„Срцем упознај срце“.

Кардиоваскуларне болести (КВБ) су убица број један на свету, узрокујући преко 20,5 милиона смртних случајева годишње. Према последњим расположивим подацима, током 2022. године од болести срца и крвних судова у Србији умрле су 51.624 особе. Болести срца и крвних судова са учешћем од 47,3% у свим узроцима смрти водећи су узрок умирања у Србији.

Брините о свом ❤️

Преко 70% свих симптома срчаног и можданог удара јављају се у кући, када је неко од чланова породице присутан и може да помогне. Зато је потребно препознати знаке и симптоме срчаног и можданог удара.

Црвени крст Деспотовац у свом раду значајну пажњу посвећује здравствено – превентивним активностима током целе године. Заједничким напорима можемо помоћи људима да воде бољи и здравији живот са здравим срцем.

Црвени крст Деспотовац је поменути дан обележио у сарадњи са Домом здравља Деспотовац где су у времену од 09:00 до 11:00 организовали отворен дан здравља. Грађани општине Деспотовац на градском тргу могли су да провере крвни притисак и ниво гликемије у крви.

Извршена су 75 прегледа према дневнику Црвеног крста.

Црвени крст Деспотовац је у сопстеној режији креирао и штампао флајере.

 1. Помозимо деци да крену путем за здраво срце,
 2. Савети намењени одраслим особама 18-64 година,
 3. Савети за особе старије од 64 година.

Фотографије са акције на градском тргу -link

https://www.facebook.com/www.ckdespotovac.rs/posts/pfbid02at995RHAcK7rseLYsz27BGNE1id9cZKnocM6UJGj15ALCmARwc76o8rNyeD3kKKMl

Да ли сте знали да је ваше срце величине ваше шаке и најјачи мишић у вашем телу?

Почело је да куца око три недеље након што сте били зачети. Ако доживите 70 година, куцаће две и по милијарде пута. Међутим, иако снажно, ваше срце може постати рањиво од уобичајених фактора ризика као што су пушење, дијабетес, холестерол, неправилна исхрана или живот са високим крвним притиском.

Kардиоваскуларни систем такође може бити ослабљен због већ постојећег стања срца и других физиолошких фактора, укључујући хипертензију или висок холестерол у крви. Kада функције вашег срца постану угрожене настаје кардиоваскуларна болест, широк појам који покрива било који поремећај система у чијем центру је срце.

Знаци и симптоми срчаног удара:

 1. Јак бол који се јавља иза грудне кости у виду стезања, притиска, пробадања и траје више од пола сата (бол може да се шири према раменима или стомаку, левој руци, вилици или лопатицама)
 2. Отежано дисање праћено кратким дахом
 3. Малаксалост, мука, повраћање
 4. Узнемиреност.

Знаци и симптоми можданог удара:

 1. Одузетост једне стране лица, руке или ноге на једној страни тела
 2. Kонфузија (особа не зна где се налази), отежан или неразговетни говор
 3. Тешкоће са видом (једнострано или обострано)
 4. Отежано кретање, вртоглавица, губитак равнотеже и координације
 5. Јака главобоља, без претходног узрока
 6. Несвестица или потпуни губитак свести.