Loading...

понедељак, мај 20, 2024

29. март 2022. – Основна обука волонтера; Добровољно давање крви

Ангажовање Црвеног крста на пољу мотивисања грађана за добровољно давање крви резултира прикупљањем већег броја јединица крви из године у годину и освајањем бројних признања.

Црвени крст Деспотовац годинама уназад остварује велике и значајне резултате на тему мотивација акција Добровољног давања крви на територији општине Деспотовац

Важан део сваке акције добровољног давања крви су волонтери Црвеног крста.

Иако им је улога можда мање видљива, њихове заслуге су огромне, у информисању становништва, припреми и реализацији акција. Волонтери на акцијама давања крви имају први контакт са доборовољним даваоцима, они им пружају подршку у акцији (почев од попуњавања упитника па све до одласка са акције), и зато је важно да буду едуковани да дају исправне и тачне одговоре и да добро познају ову област.

Због свега наведеног, Црвени крст Деспотовац је реализовао едукацију за волонтере у области добровољног давалаштва крви, 29. марта 2022. године, коју је похађало 16  младих волонтера Црвеног крста Деспотовац.

На почетку семинара посебну пажњу посветили смо дифузији Црвеног крста кратким предавањем о Историјату Црвеног крста, Међународном покрету, Основним принципима, знаку Црвеног крста.

Учесници едукације су стекли основна знања о добровољном давалаштву крви (ко може бити далавац, које су контраиндикације, каква је припрема за давање крви, понашање даваоца након давања крви и др.),  и оспособљени су да одговоре на разна питања, изговоре или предрасуде, понашање волонтера на акцијама давања крви.

Након предавања о значају Добровољног давалаштва крви, волонтери су били подељени у 5 тимова и извели симулацију акције добровољног давања крви са реалним улогама и ситуацијама:

  1. Тим Црвеног крста
  2. Тим волонтера 
  3. Тим трансфузије
  4. Тим даваоца
  5. Тим локалних медија и портала.

Обуке су феноменалан начин да се волонтери едукују за предстојеће акције Добровољног давања крви и буду спремни на све изазове, а самим тим и својим ангажовањем мотивишу будуће даваоце и јавним приступом задрже редовне даваоце крви. 

Област давалаштва крви је најпоноснија област рада Црвеног крста Деспотовац и након реализованог једнодневног семинара за волонтере Црвеног крста Деспотовац, уследила је евалуација уз проверу знања „Колико знаш о Добровољном давању крви“