Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама обележава се сваког 26. јуна још од давне 1987. године када је, доношењем посебне резолуције, Генерална скупштина Уједињених нација званично подржала иницијативу да се појача деловање и сарадња у борби против овог глобалног проблема. Сваке године, уз подршку појединаца, заједница и разних организација широм света, ово глобално поштовање има за циљ да  подигне свест о великом проблему који забрањена дрога представља друштву.

Злоупотреба дрога има негативне последице по здравље и животе људи, подстиче криминал и прети одрживом развоју. Управо зато, неопходан је балансиран приступ за смањење последица употреба дрога који фокусира и смањење понуде и смањење потражње. Предуслов за ефективно деловање друштва у борби против дрога је координација свих одговарајућих служби, институција и организација како на националном, тако и на локалном нивоу.

Обележавајући сваке године 26 јун, Канцеларија УН за дрогу користи овај датум да укаже на опасности од употребе дрога и њихове илегалне трговине и на тај начин помаже људима широм света да шире информације и поруке о културној, економској а пре свега здравственој штети које дрога широм света производи. УН су 2016. године одржале генералну скупштину о дрогама како би на тај начин позвале све земље чланице УН да се боре против потражње и понуде дрога а у исто време да се побољша приступ лечењу зависника.

Црвени крст Деспотовац је са својим волонтерима обележио 26. јун – Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама дељењем флајера и разговором са грађанима општине Деспотовац о поменутом дану.

Волонтери Црвеног крста Деспотовац су преко друштвених мрежа делили информације о Међународном дану борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама и на тај начин скренули пажњу својим вршњацима о штетности дроге. 

Учесталост коришћења дрога у Србији

Према резултатима Националног истраживања о стиловима живота становништва Србије које је 2014. године спровео Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут“ уз подршку Европског мониторинг центра за дроге и зависности од дрога (ЕМЦДДА) и Твининг пројекта СР 10 ИБ ЈХ 02 „Имплементација Стратегије за борбу против дрога (компоненте смањења понуде и потражње)”, у Србији је бар једном у току живота дрогу користило 8% од укупне популације, старости од 18 до 64 године.

Дрогу су током живота са већом учесталошћу користили мушкарци (10,8% мушкараца у односу на 5,2% жена) и млађа одрасла популација од 18 до 34 године старости (12,8%). Најчешће коришћена илегална дрога међу одраслом популацијом је канабис (марихуана и хашиш), чија је употреба, бар једном у току живота, забележена код 7,7% испитаника узраста од 18 до 64 године (10,4% мушкараца и 4,9% жена). Канабис је у претходних 12 месеци конзумирало 1,6% популације (3,4% међу млађом одраслом популацијом). Међу скорашњим корисницима канабиса (претходних 12 месеци), већина њих су мушкарци (80%) и припадају млађој одраслој популацији, узраста од 18 до 34 година (73%). Перцепција доступности појединачних дрога одговара нивоу заступљености употребе истих – канабис као најчешће заступљена дрога је према процени становника Србије и најдоступнија. Високоризична употреба канабиса ретка је у Србији и присутна код 0,5% одрасле популације (0,8% мушкараца и 0,1% жена), што одговара укупном броју од 14 000 до 28 000 људи, од којих је приближно половина старости од 18 до 34 године

Црвени крст Деспотовац током године континуирано упознаје младе, грађане општине Деспотовац о превенцији болести зависности, полно преносивим болестима, едукацијама у виду радионица, предавања, промо материјала, разним анкетама, упитницима, уличним манифестацијама.