Светски дан борбе против туберкулозе осмислила је Светска здравствена организација како би проширила знање и свест људи о туберкулози, заразној болести која убија милионе сваке године. Светска здравствена организација (СЗО) обележила је први Светски дан борбе против туберкулозе 24. марта 1982. године, сто година након што је др. Роберт Кох открио Micobacterium tuberculosis, бактерију која узрокује туберкулозу (ТБЦ).

Тема овогодишњег обележавање Светског дана борбе против туберкулозе носи назив „Да! Ми можемо победити ТБЦ”  и има за циљ да инспирише и подстакне доносиоце одлука на  повећана улагања, брже прихватање нових препорука СЗО, усвајање иновација, убрзано деловање и мултисекторску сарадњу у борби против епидемије туберкулозе. У центру пажње Светског дана борбе против туберкулозе је апеловање на земље да појачају напредак уочи састанка УН на високом нивоу о туберкулози 2023.године. СЗО ће такође упутити позив на акцију са партнерима позивајући државе чланице да убрзају увођење нових краћих оралних протокола лечења ТБЦ резистентне на лекове које препоручује СЗО.

Црвени крст Деспотовац је 24. марта 2023 одржао едукативно предавање за ученике Средње Техничке школе из Деспотовац у сали Центра за социјални рад Деспотовац.

Према дневнику Црвеног крста Деспотовац предавању је присуствовало 19 матураната.

Туберкулоза је заразна болест коју изазива бактерија (бацил) туберкулозе. Инфекција се преноси ваздухом, изузетно ретко на други начин. Најважнији извор преношења инфекције су болесници са плућном туберкулозом. Када особа са нелеченом заразном туберкулозом плућа кашље, кија, смеје се или говори, она избацује у ваздух бациле заједно са капљицама пљувачке. Ове веома мале честице дуго лебде у ваздуху и до преношења инфекције долази када друга особа удахне заразне капљице са  бацилима туберкулозе. Ако особа има добру отпорност организма, инфекција са удахнутим бацилима се савлада у зачетку и до болести најчешће и не долази. Свега 10% инфицираних особа ће се касније у току живота разболети од туберкулозе, а најчешћи разлог је пад отпорности организма изазван стресом, неуредним животом, неухрањеношћу, лошим условима живота, алкохолизмом, неком дуготрајном болешћу, ХИВ инфекцијом итд. Туберкулоза се може појавити у било ком делу тела, али најчешће се јавља у плућима. Најчешћи симптоми плућне туберкулозе су кашаљ, некад са појавом крви у испљувку, повишена температура, ноћно знојење, губитак апетита, мршављење и општи осећај слабости.Дијагноза туберкулозе се поставља на основу клиничких и радиографских налаза, посебно рентгенског снимка плућа, а потврђује се микроскопским налазом бацила у биолошким материјалима и растом колонија бацила туберкулозе на културама.