18. октобар – Европски дан борбе против трговине људима

Црвени крст обележиће 18. октобар као Европски дан борбе против трговине људима, подсећајући грађане да је то једно од највећих зла које је опстало чак и до модерног доба.

Црвени крст Деспотовац је поменути дан обележио предавањем и радионицом „Тест за минут“ у сали Центра за социјални рад Деспотовац. Предаваље је одржао Мишковић Стеван, едукатор и стручни сарадник Црвеног крста Деспотовац.

На јединствен и интерактиван начин, волонтери Црвеног крста ће информисати грађане о мерама опреза које је потребно применити када аплицирају за посао како би се заштитили од намере трговаца људи.

У зависности од узраста и сфере интересовања за ову тему припремили смо виртуелну зону за све суграђане и едукативну зону за најмлађе посетиоце Кидс феста.

Појава савремене технологије, а пре свега реална употреба исте, пружа могућност да се формирањем виртуелне зоне омогући суграђанима да уз коришћење најсавременијих наочара за виртуелну реалност погледају филм који на потресан начин даје информацију о свим бруталностима којима су изложене жртве трговине људима.

Свесни чињенице да спознајом и јаким личним искуством, остављамо дубок траг на грађане виртуелном реалношћу желимо да пробудимо њихову реакцију и укључимо их у мисију којом свако од нас постаје свестан ризика, а морално обавезан да стечене информације шири у кругу своје заједнице.

Наше најмлађе суграђане волонтери Црвеног крста ће едуковати о постојању ризичних ситуација у којима морају бити посебно опрезни. Намера нам је да их упозоримо да је важно, и зашто, да отворено разговарају са својим родитељима и одраслима о овој битној теми за цело друштво Кроз игролике активности волонтери ће саветовати најмлађе како да правилно поступе у ситуацији када се без надзора нађу у појединим околностима (у свом дому, испред школе, у саобраћају, продавници, игралишту, аутобуској или железничкој станици, на интернету).

Не дозволи да те преваре и искористе.

Информиши себе и друге!
#BližeJeNegoŠtoMisliš #It‘sCloserThanYouThink