СВАКИ ГРАЂАНИН СВЕТА МОЖЕ ДА НАУЧИ ДА СПАСИ ЖИВОТ

КОД МЕРА ОЖИВЉАВАЊА ПРВИ МИНУТИ СУ НАЈВАЖНИЈИ

„Сваки минут кашњења, смањује преживљавање за 10 одсто. И због тога је веома важно да одмах, када се догоди тај догађај, очевици крену са мерама оживљавања“.

Cваког 16. октобра обележава ce Светски дан оживљавања са циљем да се подигне свест о значају едукације грађана и познавања мера за спасавање живота.
 
Седам од десет срчаних застоја дешава се у ванболничким условима, код куће, на послу, на јваним местима, пред пролазницима, очевицима. Међутим, мање од 20 процената људи који се затекну на лицу места на крају пружи прву помоћ.
Стотине хиљада живота би се могло спасити сваке године након изненадних ванболничких срчаних застоја, када би се повећале стопе реанимације започете од стране очевидаца. Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца лидер је у едукацији грађана како да поступе у случају животне угрожености и пруже прву помоћ.
 
Путем свог Глобалног референтног центра за прву помоћ жели да промовише квалитативно образовање у првој помоћи засновано на научним доказима и пракси.
 
Национална друштва Црвеног крста широм света сваке године обучe преко 20 милиона људи у пружању прве помоћи. Мере оживљавања обавезан су део су сваке обуке у првој помоћи.
 
Обука из прве помоћи је Законом о Црвеном крсту Србије дефинисана као јавно овлашћење Црвеног крста Србије.
 
Сваке године се у мрежи организација Црвеног крста Србије обучи у вештинама лаичке прве помоћи више од 10,000 школске деце и младих и 16,000 одраслих грађана изложених ризику због врсте посла, као учесници у саобраћају или због других околности.
 
Црвени крст Деспотовац током године редовно спроводи обуке Прве помоћи за своје волонтере,  ученике основних и средње школе на територији општине Деспотовац. Едукације теоријског и практичног дела подразумева основне појмове лаичке прве помоћи.