Црвени крст Деспотовац је 09. марта 2023. године реализовао едукацију – обуку за волонтере чији су родитељи, чланови породице, фамилије добровољни даваоци крви.

Једнодневној обуци присуствовало је 20 младих волонтера Црвеног крста Деспотовац.

Ангажовање Црвеног крста на пољу мотивисања грађана за добровољно давање крви резултира прикупљањем већег броја јединица крви из године у годину и освајањем бројних признања.

Црвени крст Деспотовац годинама уназад остварује велике и значајне резултате на тему мотивација акција Добровољног давања крви на територији општине Деспотовац.

Важан део сваке акције добровољног давања крви су ВОЛОНТЕРИ Црвеног крста.

Иако им је улога можда мање видљива, њихове заслуге су огромне, у информисању становништва, припреми и реализацији акција. Волонтери на акцијама давања крви имају први контакт са доборовољним даваоцима, они им пружају подршку у акцији (почев од попуњавања упитника па све до одласка са акције), и зато је важно да буду едуковани да дају исправне и тачне одговоре и да добро познају ову област.

Обуке су феноменалан начин да се волонтери едукују за предстојеће акције Добровољног давања крви и буду спремни на све изазове, а самим тим и својим ангажовањем мотивишу будуће даваоце и јавним приступом задрже редовне даваоце крви.

На крају обуке урађена је симулацију акције добровољног давања крви са реалним улогама и ситуацијама.

Учесници обуке су стекли основна знања о добровољном давалаштву крви (ко може бити далавац, које су контраиндикације, каква је припрема за давање крви, понашање даваоца након давања крви и др.), и оспособљени су да одговоре на разна питања, изговоре или предрасуде, понашање волонтера на акцијама давања крви.