„Трка за срећније детињство“ је једна од традиционалних, најмасовнијих и најшире прихваћених реакреативно-хуманитарних активности Црвеног крста намењена подмлатку и омладини. Ова активност има за циљ да међу младима у основним и средњим школама подстакне хуманост, промовише здраве стилове живота и пропагира волонтерски рад.

Црвени крст Деспотовац у складу са календаром активности Црвеног крста Србије организује ову акцију у сарадњи са школама  на градском стадиону и обухвата ученике од првог разреда основне школе до четвртог разреда средње школе.

Млади волонтери наше организације обавештавају ученике основних и средњих школа о трци, начину учествовања и циљу саме манифестације. Такође волонтери врше продају стартних бројева за трку. Цена стартног броја износи 50,00 динара, а сав приход прикупљен од ученика основних и средњих школа користи се за различите врсте помоћи угроженим категоријама деце и младих, као што су поклањање школског прибора, одеће и слично.

Сама трка има пре свега хуманитарни карактер, а не такмичарски значај.

Дужина стазе коју млади треба да претрче разликује се у зависности од узраста. Ова манифестација увек се организује на неком прометном месту и праћена је богатим едукативно-забавно-спортским садржајем попут промоције активности Црвеног крста, музичким догађајима, спортским активностима и сл.

На тај начин и одрасли могу да посете ову манифестацију и допринесу акцији куповином стартног броја.

Масовним учешћем у трци деца и млади показују своје опредељење ка здравом начину живота и највишим хуманим вредностима.

Црвени крст је саму организацију трке обезбеђивао и са екипом Прве помоћи

Слоган трке је „ИМАМО ЦИЉ – ДОЂИ НА СТАРТ“.