Присутни: др Милутин Михајловић, Марија Чукић Црвени крст Србије, Мр. Сања Стојановић, Црвени крст Ниш,секретар и сарадници из организација Црвеног крста Кладово, Неготин, Бољевац, Књажевац, Сокобања,Бабушница, Бела Паланка, Димитровград, Босилеград, Бујановац, Сурдулица, Владичин хан, Врање, Лебане,Власотинце, Блаце, Куршумлија, Прокупље, Алексинац, Гаџин хан, Мерошина, Сврљиг, Ниска бања,Александровац, Ћићевац, Крушевац, Трстеник, Варварин, Ћуприја, Деспотовац, Јагодина, Параћин и Свилајнац.

Одсутни: представници организација Црвеног крста Бора, Зајечара, Мајданпека, Пирота, Прешева, Трговишта,Бојника, Лесковца, Црне траве, Медвеђе, Житорађе, Ражња, Бруса, Дољевца и Рековца.

У првом делу састанка, организације Црвеног крста су обавештене о актуелностима у области ДДК, опотреби за овим састанком и дефинисањем оперативних процедура кад је реч о сарадњи са ЗТК Ниш. Дате суинформације о примени Закона о тр. медицини са аспекта Црвеног крста: у јануару је 81 организација реализовала 148 акција добровољног давања крви ( 11 оцк преко 4 а 18 најмање 2), у фебруару 70 оцк спровело је 181 акцију, (3 по 6 и 7, 9 по 4, и 21 по 2) а у марту 89 оцк организовало је 228 акција, ( 49 оцк преко 1 акције, 1 имала 12, 1 имала 9, 5 по 8, 2 по 7, 6 је имало 4 оцк, 6 по 3, по 2 акције- 22 оцк) те да је ниво активности у ДДК изузетно висок што је и резултирало формирањем посебне радне групе од стране УО ЦКС који треба да сагледа ангажовање у овој области целокупне мреже Црвеног крста и предложи мере које ће омогућити Црвеном крсту да испуни своју законску обавезу уз постојеће људске капацитете. Извршено је подсећање да је потребно да се 235.000 јединица крви према потребама које је исказало 115 болница у Србији. Према подацима Црвеног крста Србије, до сада су реализоване планиране потребе у проценту од око 80%.

Присутни су обавештени да су упућена питања, коментари и захтеви према ЗТК Ниш јер је повод овог састанка био договор о процедурама које зависе од оба партнера а ради несметаног обављања задатака у овој области и добрих резултата који се очекују.

Циљеви састанка су договорити начелно а касније и појединачно – ко шта обезбеђује за акцију, шта је законом прописана обавеза Црвеног крста, разговарало се о понашању волонтера и запослених на акцији, о простору за акцију, опреми која је потребна за извођење акције, љубазности свих присутних на акцији итд. Црвени крст Србије је предузео кораке у погледу успостављања сарадње са банкама (обавештавање о акцијама ДДК) сачињавању онлајн апликације за комуникацију са даваоцима крви и лансирању кампање „Црвени крст-Црвени тепих“ која ће укључивати познате личности у промоцију ДДК што се све планира током ове године, за сада, без средстава Министарства здравља РС које још увек није ни примило пројектни предлог Црвеног крста Србије у изсносу од 6 милиона за 2019. годину из средстава од општег интереса.