24. марта 2022. године, организована је акција добровољног давања крви на територији општине Деспотовац у сарадњи са Заводом за трансфузију крви из Ниша.
 
У време када је крв најпотребнија, општина Деспотовац бележи традиционални oдзив хуманих људи на позив Црвеног крста.
 

На акцији се одазвало и своју крв понудило 124 потенцијалних давалаца крви од којих је 120 своју крв дало. Радује податак да на овој акцији први пут крв дало 7 особа, као и 12 дама.

 
Деспотовац град туризма, културе, традиције, богате историје, а сада и град хуманости.
Велико ХВАЛА свим хуманим људима општине Деспотовац.

 

Значај добровољног давања крви

Мимо свих слогана и апела које изговарамо да нам пробуде свест о значају донирања крви, најгласније говоре ситуације које нам кроз живот говоре о битности овог чина. Многи међу нама били су у ситуацији, имају или познају неког коме је у датом тренутку била неопходна трансфузија крви, била она потребна услед губитка крви током операције, услед повреде или болести.

Важно је знати и да свакоме од нас у неком моменту може бити потребна крв, те би то требало да буде основна мисао при опредељивању за тај хумани чин. Уколико сви будемо тако размишљали, ниједног тренутка неће доћи до алармантних ситуација због којих се упућују апели за одређеном крвном групом. Зато крв мора чекати пацијента, а не пацијент крв.

Давање крви није болно. У односу на укупан значај и чин давања бол је занемарљив и тренутан. Особа може бити више пута давалац. Вишеструко давање крви није штетно, не утиче наповећање или губљење тежине, не смањује и повећава радну способност. Овако битан чин не кошта ништа даваоца, само је потребно мало времена и воље. Уколико још нисте дали крв, добро размислите, одважите се и дајте крв. Схватићете колико је добар осећај да сте некоме помогли.

Свака здрава особа између 18 и 65 година може донирати крв. Након неопходних контрола, које се односе на лекарски преглед и одређене лабораторијске прегледе.
Само мало времена и воље.

Уколико још нисте дали крв, добро размислите, одважите се и дајте крв. Схватићете колико је добар осећај да сте некоме помогли.