СВЕТСКИ дан борбе против АИДС-а обележава се 1. децембра. То је дан када се исказује подршка за људе који су ХИВ позитивни и чланове њихових породица.

Поводом Светског AИДС-а дана, 1. децембра, UNAIDS позива да размотримо неједнакости које коче напредак у окончању пандемије АИДС-а.

Слоган овогодишње кампање – „Изједначимо” је позив да заједничким деловањем омогућимо решавање неједнакости и помогнемо у окончању ове пандемије, са циљем да се до 2030. године оконча AIDS као глобална претња по здравље.

Повећана рањивост на HIV често је повезана са правним и социјалним факторима, са изложеношћу ризичним ситуацијама и ствара препреке за приступ ефикасним и квалитетним услугама превенције, тестирања и лечења HIV инфекције.

Према званично доступним подацима у Србији је крајем 2021. године живело 3045 особа којима је дијагностикована HIV инфекција, а процењује се да у нашој земљи 550 особа није знало да је инфицирано HIV-ом. Знајући да HIV инфекција може дуги низ година протицати без икаквих знакова и симптома, једини начин да се открије HIV инфекција је да се особа која је имала неки ризик тестира на HIV.

Свако тестирање на HIV треба да буде добровољно и поверљиво, уз обавезно саветовање пре и после тестирања, а у циљу пружања правих и стручних информација потребних да се донесе одлука да ли је прави тренутак за тестирање, али и да се препозна ствaрни ризик тј. ризично понашање које је особа практиковала или које и даље упражњава и да идентификује личне могућности за спречавање инфицирања HIV-ом у будућности.

ТРАДИЦИОНАЛНА АКЦИЈА

Црвени крст Деспотовац са својим волонтерима је поменути дан обележио у Средњој Техничкој школи дељењем флајера, брошура и презерватива ученицима школе у сарадњи са Техничком школом Деспотовац, Канцеларијом за младе Деспотовац, Спортском организацијом Деспотовац и Асоцијацијoм „Дуга“ Шабац.

Поред промоције поменутог дана, дељењем брошура, флајера, бомбона, презерватива, Црвени крст Деспотовац је за ученике и професоре спровео анкету „Шта знате о АИДС-у и ХИВ-у“ по принципу тачно/нетачно.

Подељени је преко 200 флајера које је Црвени крст Деспотовац креирао, израдио, штампао, урађене 22 анонимне анкете и подељено 420 презерватива.

Захваљујемо се Асоцијацији „Дуга“ која је обезбедила одређену количину презерватива и допринела успешној реализацији ове акције.

ХИВ за најчешћу мету напада има веома битне делове имунолошког система. ХИВ такође и директно напада органе као што су бубрези, срце и мозак, што доводи до прекида рада бубрега, кардиомиопатије и енцефалопатије.

АИДС или сида су скраћенице настале слагањем почетних слова пуног назива болести на енглеском (Acquired Immunodeficiency Syndrome), а у преводу на српски значе: синдром стеченог губитка имунитета.

Саветовање и тестирање на ХИВ је поверљиво, анонимно, бесплатно и није потребна здравствена књижица, односно упут од лекара.

Једино тестирањем узорка крви на ХИВ се може утврдити да ли је особа инфицирана ХИВ-ом, ниједан други начин то не омогућује.

МОЖЕТЕ СЕБЕ ЗАШТИТИ ОД ХИВ-а АКО СТЕ ПРАВИЛНО ИНФОРМИСАНИ И АКО У СВАКОДНЕВНОМ ЖИВОТУ ПРИМЕЊУЈЕТЕ СТЕЧЕНО ЗНАЊЕ.