Жан Анри Динан (франц. Jean Henri Dunant; Женева, 8. мај 1828 — Хајден, 30. октобар 1910) је био швајцарски филантроп, оснивач Црвеног крста.

Крваво искуство битке код Солферина 1859. навело га је да напише књигу „Сећање на Солферино“ у којој је изнео идеју за формирање друштва које ће деловати у ратним ситуацијама. То друштво је основано 1863., а 1864. усвојена је Женевску конвенцију према којој се у рату морају поштедети сви болесни и рањени војници, и санитетско особље. Године 1901. добио је Нобелову награду за мир. Сав новац који је добио поклонио је у хуманитарне сврхе.

И ове године Црвени крст Србије обележава  8. мај – Светски Дан Црвеног крста. Тему је определила Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, а то је

  „Свуда за свакога – Everywhere for еveryone“

Црвени крст Србије је најстарија хуманитарна организација у земљи која ове године обележава 140 година постојања и рада у Републици Србији. Кроз своје различите програме помоћи и едукације (народне кухиње, мотивација добровољних давалаца крви, обука из прве помоћи, помоћ социјално угроженом становништву, опоравак деце, помоћ пострадалима од поплава, земљотреса и других природних несрећа, брига о старијима и друге активности) Црвени крст Србије успева да допре до преко 2 милиона људи у Србији. Своје програме Црвени крст Србије рализује захваљујући ангажовању 60.000 волонтера  и 750 запослених.

Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца – 8. мај  рођендан  је оснивача Покрета Анри Динана. Сваке године организације Црвеног крста и Црвеног полумесеца организују бројне активности како би истакли јединствену улогу Покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца у својим земљама.

На глобаном плану, Међународни Покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца помаже 110 милиона људи кроз активности деловања у несрећама,  160,7 милиона људи путем развојних активности, и велики број оних који су погођени сукобима и другим ситуацијама насиља.

13177347_703056093167222_3229734973805304634_n

Everywhere for everyone
„СВУДА ЗА СВАКОГА“

Свуда у свету, Црвени крст постоји за свакога, а уз принципе неутралности и непристрасности даје наду и подршку, делујући као снага за позитивне промене у локалним заједницама када је најпотребније.

Црвени крст је присутан свуда, пружа помоћ најугроженијим у свим ситуацијама- од великих катастрофа, у конфликтним ситуацијама, у удаљеним и тешко доступним местима где не делују друге хуманитарне организације.