Од 1948. године, 8. Мај (дан рођења Анри Динана) се широм света обележава Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца, у знак поштовања према Анри Динану оснивачу највеће и најстарије хуманитарне организације на свету.

Пореклом из богате женевске породице, након студија Динан се посветио банкарском позиву. Кренувши да склопи посао са Наполеоном III, случајно се обрео усред побеснеле битке код града Солферино. Хиљаде војника који су се међусобно убијали и сакатили и ужасна људска патња рањеника коју је тамо видео преобразила га је и променила ток његовог живота.

Хуманитарни дух који влада Црвеним крстом постојао од самог почетка,

а везан за било коју ситуацију у којој је људском бићу потребна помоћ другог људског бића.

Данас истичемо јединствену улогу коју Црвени крст има у својој земљи. Црвени крст помаже милионима људи широм света сваке године у време сукоба, природних несрећа и криза, спроводећи хуманитарну акцију преко 150 година.

Црвени крст у Србији, долази до више од 2 милиона људи, реализујући програме народних кухиња, деловања у несрећама, бриге о старијима, прве помоћи, добровољног давалаштва крви, здравствено превентивног рада, едукације за децу И младе. Наш приступ је универзалан, вођен основним принципима – хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност.

Данас славимо храброст и достигнућа наших волонтера и запослених чија подршка спасава и мења животе најугроженијима и обавезује нас на хуманост сваког дана. Ми смо локални, национални и међународни, независни и неутрални, ми смо свуда за свакога. Свуда у свету, Црвени крст постоји за свакога, а уз принципе неутралности и непристрасности даје наду и подршку, делујући као снага за позитивне промене у локалним заједницама када је најпотребније. 

Сви ми заједно, људи добре воље, спремни на хуманост у разним облицима чинимо Црвени крст. Јер хуманост је једино благо које се дељењем увећава.