Светски дан здравља, 7. април 2017. године

„Депресија – хајде да разговарамо”

ЦРВЕНИ КРСТ ДЕСПОТОВАЦ ЈЕ 30. МАРТА У САРАДЊИ СА ЛОКАЛНОМ УПРАВОМ ОПШТИНЕ ДЕСПОТОВАЦ И ДОМОМ ЗДРАВЉА ДЕСПОТОВАЦ ПОВОДОМ ДАНА ЗДРАВЉА ОРГАНИЗОВАО БЕСПЛАТАН ПРЕГЛЕД КРВНОГ ПРИТИСКА И НИВОА ГЛИКЕМИЈЕ У КРВИ НА ТРГУ „ДЕСПОТ СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА“У ВРЕМЕНУ ОД 09-00 ДО 12-00.

ПРЕМА ДНЕВНИКУ ЦРВЕНОГ КРСТА ДЕСПОТОВАЦ, УКУПАН БРОЈ ПРЕГЛЕДА 107.

Циљ овогодишње кампање је да се повећа број људи који ће потражити помоћ, а који имају симптоме депресије. Разговор са особама од поверења може бити први корак ка опоравку од депресије. Разговарајући о депресији са члановима породице, пријатељима, здравственим радницима, у школама, на радном месту, социјалним установама, у медијима може се смањити стигма која је повезана са депресијом.

Депресија је болест коју карактерише туга, губитак интересовања за догађаје из непосредне околине, уз немогућност обављања свакодневних активности у трајању од најмање две недеље. Људи који пате од депресије имају неколико карактеристичних симптома: губитак енергије, промену апетита, поремећај сна, анксиозност, смањену концентрацију, осећање безвредности, кривице и безнађа и мисли о самоповређивању или о самоубиству.