Позитивна слика Црвеног крста у јавности ствара могућност да Црвени крст са осталим чиниоцима друштва, а посебно донаторима, уз ангажовање великог броја волонтера, помогне већем броју угрожених грађана. Анимирањем јавности да се укључи у поједине акције Црвеног крста развија се осећај солидарности и хуманости у широј заједници чиме Црвени крст  реализује своју обавезу развоја волонтерског рада (члан 9. тачка 6. Закона о Црвеном крсту Србије).

Црвени крст Деспотовац je 10. 04. 2023. године покренуо хуманитарну акцију прикупљања донација – наменска новчанa средства за набавку половног дво-наменског возила за потребе дистрибуције хуманитарне помоћи корисницима на кућну адресу, превоз добровољних давалаца крви до овлашћених трансфузија како би за пацијенте са територије општине Деспотовац крв била обезбеђена, као и брзо и адекватно деловање у ванредним ситуацијама.

Разлог је дотрајалост тренутног возног парка, возилo преко 20 година старости, а повећан је обим послова и корисника на социјалном програму који обухвата:

 • социјално најугроженија лица,  
 • 602 лица
 • старатељи са више деце,  
 • 72 лица
 • особе са инвалидитетом,  
 • 34 лица
 • особе са личном пратњом,  
 • 22 лица
 • деца која су на хранитељству и старатељству, 
 • 50 лица
 • самачка и стара домаћинства. 
 • 147  лица

Свим корисницима, а њих је укупно 927, Црвени крст Деспотовац током године на кућну адресу доставља пакете хране, хигијене, брашна, гардеробу, као и помоћ хуманих људи – донатора у разним солидарним акцијама.

Поред деловања на социјалном програму, Црвени крст Деспотовац активно делује и у ванредним ситуацијама где са својим опремом и обученим волонтерима и у кризним ситуацијама стиже „Свуда за свакога“ што је и циљ кампање. А за адекватно деловање потребно је и адекватно и наменско возило.

Црвени крст Деспотовац је препознатљив и по добровољног давалаштву крви где годишње преко 5% грађана општине Деспотовац дарује крв, а резултат је да је општина Десптовац осам година заредом „Најхуманија општина у Републици Србији“, а носи епитет „Најхуманије општине“ по броју донора матичних ћелија. Да крв чека пацијента, а не пацијент крв. Поред организовања редовних акција добровољног давања крви на територији општине Деспотовац, током године Црвени крст Деспотовац обезбеђује крв за пацијенте са територије општине Деспотовац тако што превози до овлашћених трансфузија даваоце, па је и за те потребе возило и више него потребно.

У пројекту подмлатка и омладине, Црвени крст Деспотовац годишње обухвати преко 1000 ученика са територије општине Деспотовац и адекватно представља програм Црвеног крста где годишње организујемо и спроведемо 120 различитих активности. (www.ckdespotovac.rs )

За комплетно деловање Црвеног крста је неопходно возило за обављање послова. Као што се може видети и израчунати преко 10% укупног броја становништва на територији општине Деспотовац зависи од Црвеног крста.

Црвени крст  Деспотовац непрекидно делује на територији општине Деспотовац од 1876. године и и саставни је део Црвеног крста Србије.

Мисија националног друштва је да олакша људску патњу, са задацима да пружа помоћ угроженим лицима у случају ратних сукоба, природних, еколошких или других несрећа, спашава угрожене животе и здравље људи и шири знања о међународном хуманитарном праву, да превентивно делује и просвећује грађане у области здравствене и социјалне заштите и унапређује хуманитарне вредности у друштву и, у случају стања потреба, пружа социјалну заштиту и збрињавање.      

Црвени крст Деспотовац упућује апел за донације – наменска новчана средства у нади да ће бити прикупљена средства за половно наменско возило за најугроженије становништво као и за програм деловање у несрећама.

од 10.04.2023 до 02.10.2023. године Црвени крст Деспотовац је прикупио 510.000,00 динара што је 60% планираних средстава.

Ваша донација овој акцији омогући ће ургентну помоћ на терену.

Удружимо се и покажемо солидарност и хуманост.

Донирајте уплатом на рачун Црвеног крста Деспотовац: 

200 – 2359200101899 – 10 

Банка Поштанска штедионица.

*За правна лица постоји могућност израде наменског Уговора о донацији како би се са правне стране испунила законска обавеза.  (у прилогу нацрт Уговора)

За све донаторе, Црвени крст Деспотовац ће по завршетку кампање, надамо се успешној доставити извештај и детаљан поступак набавке возила и захвалницу као знак подршке у кампањи.

Кампања траје од 10.04 до 10.11.2023. године

РЕЧ СЕКРЕТАРА ЦРВЕНОГ КРСТА ДЕСПОТОВАЦ

Поштовани, Вашом донацијом решићемо да основне животне намирнице безбедно стигну до сваког корисника минимално 10 година. Хуманост и племенитост су најлепше и највредније човекове карактеристике. Људи који су хумани помажу другима и то их у сваком тренутку чини испуњеним, срећним и задовољним. Хуманост, великодушност и племенитост су врлине које у данашње време на жалост нису толико популарне. Људи су на неки начин заборавили помагати другима и превише су посвећени својим проблемима и властитим потребама.

ВАШЕ МАЛО – ЗНАЧИЋЕ. 

БУДИТЕ ТЕО ТИМА ЦРВЕНОГ КРСТА ДЕО ТИМА ХУМАНИХ ЉУДИ.

Човек је велики и највећи када клекне да помогне другоме.

Хвала Вам што сте издвојили време и новац за Црвени крст Деспотовац. За све информације, савете, сугестије, предлоге слободно нас контактирајте.

Хвала Вам што верујете Црвеном крсту и поштујете дела која непрекидно делују и трају 147 година.

 • Секретар
 • Црвеног крста Деспотовац
 • Мишковић Стеван
 • 035/613-557
 • 064/50-84-697
 • despotovac@redcross.org.rs