“Узмите здравље у своје руке и уз помоћ својих лекара, подржите себе и друге у опоравку од COVID-19 инфекције и борби против COVID-19 пандемије”.

Опоравак од Covid-19 инфекције код блажих случајева траје око 2 недеље, а код тежих месец и више дана. Због тога је важан брзи опоравак и повратак свакодневном начину живота. Разговарали смо са пулмологом, др Гораном Јанковићем о пост Covid опоравку.

Ако сте били заражени, вероватно вирус више није у вашем телу, али и даље морате да будете опрезни у вези са интезитетом свакодневних, рутинских послова, којима се бавите. Корона вирус је микроб који може да нанесе велику штету вашем организму. Ако сте имали средњу до тешку инфекцију, могуће је да је вирус оштетио ваше дисајне путеве. Чак и пацијенти, који су прележали  благи облик клиничке слике Covid-19 инфекције, морају бити на опрезу у пост Covid фази (фаза после прележане инфекције), јер симптоми тек касније могу да испливају на површину. Организам постаје слаб након што се толико дана борио са опасним вирусом. Врло вероватно ћете се осећати исцрпљено и малаксало, безвољно, што је сасвим природно.

Посебно су погођене особе, оболеле од хроничних плућних оболења. Код оболелих од хорничне опструктивне болести плућа (ХОБП), у условима Covid-19 пандемије, значајно је отежана дијагноза, спровођење терапије и контрола ефеката ординиране терапије. Примећен је високи степен анксиозности, страха оболелих насталог бруталним таласима Covid-19 пандемије. Важила је забрана кретања за старије особе те се, лечење ове категорије пацијената, сводило на искуство приликом примене редовне терапије, без могућности за контролне прегледе и праћење ефеката ординиране терапије.

Одмарајте се

Већина доктора препоручује да останете изоловани 14 дана, јер су студије показале  да се вирус и даље задржава у вашем организму. Ако можете, узмите одмор након опоравка. Спавајте довољно , јер се тада организам брже опоравља. Постепено се враћајте својим свакодневним активностима.

Узимајте лагану храну

Храна помаже бржем опоравку. Правилна исхрана богата протеинима, месом, воћем и поврћем, помоћићевам, да вратитеснагу за неколико дана. Једите мале порције ради лакше пробаве, пијте доста течности, како бисте се редовно хидрирали.

Вежбајте

Вежбање може да помогне и убрза опоравак. Вежбањем се побољшава циркулација крви и допремање кисеоника. На тај начин се убрзава детоксикација организма и побољшава расположење, што је веома важно после инфекције Covid-19. Не форсирајте се, довољно је да 10 минута дневно вежбате или да 30 минута шетате током дана. Вежбајте дозирано и контролисано, умерено и примерено тренутној општој кондицији. Вежбање повећава вашу толеранцију на напор, јача мишиће, побољшава дисање, смањује стрес, враћа самопоуздање, па значајно доприноси, брзој интеграцији у савремене животне и радне токове.

Пазите на друге симптоме

Covid може да има дугорочне последице по ваше здравље. Могућа су оштећења плућне функције и срчане активности. Дакле, будите на опрезу. Ако  осетите стезање у грудима, кратак дах, замор, гусење, или слично, обавезно се јавите свом лекару.

Витамини и суплементи

Саветујем примену суплемената, витамин Ц, Д, цинк, прополис и Н-ацетилцистеин (НАЦ). Доказано је, за особе које су узимале ове суплементе, да су боловале од  лакше клиничке слике, те да су са мање напора, преболеле симптоме. НАЦ је муколитик. Разређује секрет и олакшава његово избацивање из организма. Поред тога, још важнија његова улога је антиоксидативно деловање. Такође је доказана антивирусна ефикасност прополиса. Зато саветујем, ПропоМуцил® са органским медом 600, који доприноси смањењу ризика од инфекција плућа, има доказану антиоксидативну заштиту, а при већим дозама НАЦ 2×1200мг  код Covid-19 инфекције, доводи до пораста ћелијског имуног одговора. Моја је препорука и након прележане Covid-19 инфекције, ПропоМуцил®са органским медом 2×600. Такође, саветујем примену прописаних витамина и минерала бар још 3 месеца, као и ПропоМуцил®са органским медом, као производ који има антиоксидативне и противупалне састојке – напомиње др Јанковић.

“Узмите здравље у своје руке и уз помоћ својих лекара, подржите себе и друге у опоравку од ЦОВИД-19 инфекције и борби против ЦОВИД-19 пандемије”.

 

АУТОР: Прим. др. сци. мед. Горан Јанковић, Пулмолог