Сваке године, 31. маја, обележава се Светски дан без дуванског дима како би се подигла свест јавности о разорним здравственим, друштвеним и економским последицама пушења и појачали напори који би резултирали престанком пушења. Светска здравствена организација (СЗО) 31. маја 2023. године спроводи глобалну кампању која гласи „Узгајајте храну, не дуван“

Црвени крст Деспотовац је поменути дан традиционално спровео, обележио са својим волонтерима у сарадњи са Средњом Техничком школом Деспотовац.

Поред дељења промотивног материјала који је Црвени крст Деспотовац самостално креирао и штампао за поменуту акцију, волонтери Црвеног крста Деспотовац са ученицима су радили тест о дувану, тачније пре/пост тест о дувану и штетности дувану и тако подигли свест првенствено младим људима о штетности дувана.

Кампања има за циљ да подигне свест јавности о утицају дувана на животну средину – од узгоја, производње, дистрибуције и отпада. Кампања ће такође имати за циљ да разоткрије напоре дуванске индустрије да „озелени” своју репутацију и производе, тако што ће се пласирати као еколошки прихватљиви.

Узгајање дувана штети нашем здрављу, здрављу пољопривредника, али и здрављу читаве планете. Дуванска индустрија омета покушаје да се узгој дувана замени, доприносећи тако глобалној кризи хране.

Овогодишња кампања подстиче владе да укину субвенције за узгој дувана и искористе ресурсе да подрже пољопривреднике како би прешли на одрживе усеве који побољшавају доступност и квалитет хране.

ГЛАВНО МЕРИЛО УСПЕХА КАМПАЊЕ БИО БИ БРОЈ ВЛАДА КОЈЕ СУ ОБАВЕЗУЈУ ДА ЋЕ УКИНУТИ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА УЗГОЈ ДУВАНА.

Циљ кампање:

  • Охрабрити владе да укину субвенције за узгој дувана и искористити ресурсе за узгој више хране,
  • Подићи свест у заједницама које се баве узгојем дувана,
  • Подржи напоре у борби против дезертификације и деградације животне средине смањењем узгоја дувана.
  • Разоткрити напоре индустрије да омета напоре које би водили развој одрживе пољопривреде.