Према подацима Светске здравствене организације, свака шеста особа старија од 60 година доживела је неки вид злостављања. Због тога су Уједињене нације 15. јун прогласиле за Међународни дан борбе против насиља над старијима.

Насиље над старима је велики здравствени и социјални проблем – они који га трпе углавном се устежу да га пријаве, а млади недовољно схватају њихове потребе. Овај проблем је углавном израженији у сеоским и сиромашним срединама.

„Злостављање старијих особа је понашање, или уздржавање од деловања, које се догађа у међуљудском односу заснованом на поверењу, а који изазива бол или узнемирење старије особе“.

Насиље над старијим особама може бити:

  • физичко,
  • психолошко/емоционално/вербално злостављање,
  • финансијско,
  • сексуално насиље и
  • занемаривање.

Црвени крст Деспотовац је поменути дан обележио са својим волонтерима у Дому за стара лица Деспотовац превентивним прегледима (крвни притисак, ниво гликемије у крви) док су волонтери Црвеног крста Деспотовац причали са корисницима и поделили свима мини слатко-слани-воћни пакет које је Црвени крст обезбедио од донатора.

Црвени крст Деспотовац је такође израдио постер који је тог дана поделио на друштвеним мрежама и самим тим упознао грађане општине Деспотовац да насиље није увек видљиво и да морамо га препознати, реаговати, помоћи и наравно пријавити надлежним службама. 0800/ 100-600 192.