Црвени крст Деспотовац успешно спроводи програм бриге о старима дуги низ година у сеоским подручјима општине Деспотовац. Волонтери и запослени Црвеног крста Деспотовац редовно обилазе кориснике и најчешће активности које се спроводе приликом обиласка корисника су здравствено – превентивна, затим активности којима се задовољавају социјалне, културне и друге потребе старих лица.

04. марта 2024. године Црвени крст Деспотовац је у сарадњи са Домом здравља, организовао здравствено – превентивни преглед са старе у Месној заједници Медвеђа. Мерење крвног притиска, нивоа гликемије у крви и разговор о евентуално другим здравственим проблемима.

У периоду од 09:00 до 10:00 извршена су 13 прегледа

Циљ Програма бриге о старијима Црвеног крста Србије је да помогне старијим особама да остану што дуже у свом окружењу, смањујући потребу за разним видовима институционалне помоћи, као и да се мотивишу на коришћење својих физичких и менталних потенцијала.

1.-60мушки0
женски1
2.60-74мушки2
женски3
3.75-84мушки3
женски1
4.85+мушки2
женски1
5.УКУПНО13

Овим активностима усмереним на село покушавамо да подигнемо квалитет живота старијих на селу и да приближимо услуге социјалне и здравствене заштите овом делу становништва.

Важна компонента овог пројекта је учешће локалне заједнице и развијање солидарности, што доводи до јачања кохезије друштва.